Peake: O ministerstvo obrany nestojím a odmítla bych ho

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 11. 2012 12:28
Rozhovor s vicepremiérkou Karolínou Peake o křeslech ve vládě a dalším fungování koalice
Já a ministryně obrany? Oficiální nabídka nepadla.
Já a ministryně obrany? Oficiální nabídka nepadla. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Karolína Peake, vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM, sice dál mluví o koaličních jednáních, o změně programu vlády, sama ale hrozí odchodem z vlády kvůli tomu, že premiér Petr Nečas (ODS) odmítl jejího kandidáta na ministra dopravy.

Situace ještě eskalovala v pátek, kdy Karolína Peake prohlásila, že "kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM opustí vládu".

"Nervozita na politické scéně je obrovská," řekla během našeho rozhovoru Peake v souvislosti s volebním debaklem ODS a TOP 09 v podzimních volbách. LIDEM sice nekandidovala, její preference jsou ale pod prahem volitelnosti.

"Já jsem nervózní z toho, že nám nebude dána ta šance roku a půl ukázat, že také něco umíme a nějaké výsledky za námi jsou," stěžuje si Peake.

Rozhovor proběhl ve čtvrtek vpodvečer, tedy krátce poté, co se vicepremiérka dozvěděla, že premiér neakceptuje jejího kandidáta na ministra dopravy, a ještě předtím, než Petr Nečas svolal koaliční jednání. Teprve příští týden tak ukáže, zda současná vládní koalice přečká i tuto další koaliční roztržku.

A.cz: Je už nějaká, alespoň rámcová dohoda o výměně resortů i mezi stranami?

Nic reálného není. Skutečně neproběhlo žádné jednání, kterého bych se účastnila já osobně, na kterém by byla řeč o výměně resortů. Jakkoliv spousta věcí běhá v médiích a různí lidé - jiní než ministři - říkají, jaké by byly možnosti.

A.cz: Neobáváte se ale, že sestavením nové koaliční smlouvy můžete jako strana víc ztratit, než získat? Ostatně už tento týden na koaličním jednání jste si vyslechli, že na tak malý počet poslanců máte příliš ministerstev...

Pořád je to počet poslanců, který je potřeba ke stojedničce. Tak doufám, že s námi bude jednáno adekvátně.

Resort obrany bych asi odmítla

Nervozita na politické scéně je obrovská.
Nervozita na politické scéně je obrovská. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: To znamená, že budete trvat na svých třech křeslech ve vládě?

Ano, rozhodně. Mluví se o tom, že bych třeba i já mohla dostat nějakou významnější pozici. Proto deklaruji, že o nic takového nijak neusiluji. Považuji svojí pozici místopředsedkyně vlády za dostatečně významnou.

A.cz: O vás se ale mluví jako o možné ministryni obrany. Bylo to alespoň naznačeno při nějakém jednání jako možnost?

Mně osobně nikoliv.

A.cz: A přes nějaké prostředníky?

Ano, něco takového se objevilo. Považovala jsem to za nerealistickou nabídku, která pro mě není nijak zajímavá. Opravdu nepovažuji za nutné opouštět svou pozici a práci, kterou teď dělám a která rozhodně hotová není.

A.cz: Znamená to, že byste takovou oficiální nabídku odmítla?

Já myslím, že můžu říct skoro s jistotou, že zrovna ministerstvo obrany bych asi odmítla.

Probíhají asi sondáže, oficiální jednání ne

A.cz: Čekáte výraznější změny ve vládě?

Pan premiér je avizoval, zatím k nim nesáhl, je to jeho věc. Pokud vyčkává, třeba pro to nemá nějaké zvláštní důvody. Nebo zkrátka probíhají nějaká jednání, o kterých já nevím.

A.cz: Nedovedu si ale představit, že by neprobíhala alespoň nějaká sondáž mezi koaličními stranami...

Tak ta sondáž vůči nám zřejmě byla to ministerstvo obrany. Ale jak říkám: mně nikdo otevřeně tuto otázku nepoložil.

Je to na Nečasovi

A.cz: Po kongresu ODS se mluvilo o tom, že se musí nová dohoda udělat rychle. Jak to, že se teď vlastně - alespoň z pohledu zvnějšku - nic neděje?

Aby se vůbec začalo něco dít, jsme si tak trochu vyvzdorovali minulý týden ve sněmovně, když jsme žádali, aby s námi vůbec bylo jednáno. Abychom se dohodli na tom, že bude podepsána nová koaliční smlouva do konce roku.

Bylo nám přislíbeno, že tento týden bude první K9, organizační, při které se domluvíme, jakým způsobem to proběhne. Zatím žádná svolána nebyla. Myslím, že už nemáme příliš mnoho času na to, abychom umělecký dojem této vlády v očích veřejnosti vylepšili.

Klidně z té vlády odejdeme.
Klidně z té vlády odejdeme. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A umíte si představit, že podepíšete revidovanou koaliční smlouvu do konce roku, když na ní ještě nebyla udělána ani čárka?

Část z koaliční smlouvy a programového prohlášení vlády je už splněna. Pokud bychom si nad to sedli, může to být během dvou tří týdnů na světě. Ale musíme se tomu skutečně věnovat, nesmíme se tomu vyhýbat.

A.cz: Teď máte na mysli přímo premiéra?

Někdo tu K-devítku musí svolat a podle koaliční smlouvy, alespoň podle té, která teď ještě existuje, to má být premiér.

Ještě zákon o penězích pro strany

A.cz: O revizi koaliční smlouvy se bude teprve jednat. Jak byste si ji ale představovali vy?

Myslím, že bychom si měli říct, na co máme čas, vůli a peníze po zbytek volebního období. Sama bych ráda ohlídala, aby některé věci z programového prohlášení nevypadly.

A.cz: Co třeba - abychom byli konkrétní?

Zákon o financování politických stran a zákon o úřednících jsou dvě věci, které určitě musíme dotáhnout, pokud nechceme, aby protikorupční strategie zůstala pouze na papíře. Za zásadní považuji také úsporný balíček, který jsem předložila vládě a díky němuž bychom měli ušetřit řádově miliardy korun na byrokracii.

A.cz: Část ODS mluvila na kongresu strany o jakémsi zmírnění reforem, v tom by se možná shodla i s vámi. Jak by to ale mělo prakticky vypadat, když jsou už hlavní reformy nastavené?

Tak v první řadě bych byla ráda, kdybychom uzavřeli nějakou dohodu o dalším nezvyšování daní po zbytek tohoto volebního období.

V sociální reformě, kde se zavedla sKarta, tam je myslím prostor pro nějaké úlevy tak, aby sKartu měli povinně jen ti, kteří nějak zneužívali dávky, aby to nebyl i ten, kdo leží třeba v léčebně dlouhodobě nemocných a musí se jet někam vyfotit na sKartu.

 

Právě se děje

Další zprávy