Paroubek: Vládnout mají nestraníci

Sabina Slonková, Petr Holub
15. 12. 2006 10:38
Praha - Mirek Topolánek se dnes pokusí získat souhlas prezidenta se svou představou nové tříbarevné vlády. A Jiří Paroubek kontruje se svým návrhem: Klausovi ponese plán na vládu nestraníků.

Občanští demokraté ve středu ukončili jednání s ČSSD o případné společné vládě. A snaží se na poslední chvíli - než půjde dnes na poledne premiér "na kobereček" k prezidentovi - domluvit vládní spolupráci s lidovci.

Za prezidentem ovšem dnes půjde i expremiér Jiří Paroubek. Hned ráno zasedlo grémium ČSSD a po jeho skončení Paroubek o deváté oznámil: Chceme nepolitický kabinet.

"V čele by stanul nepolitický premiér; jednotlivé strany by do vlády vyslaly své odborníky," řekl šéf ČSSD. "Takové uspořádání by trvalo do chvíle, než se strany dohodnou na politické vládě."

ODS spěšně přemlouvá lidovce

Jak se rozhodne Jiří Čunek?
Jak se rozhodne Jiří Čunek? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Představa Mirka Topolánka je ovšem odlišná.

Pro lidovce a zelené má ODS údajně konkrétní návrh. Podle Bendla je nabídka "rozhodně zajímavá". Bendl to uvedl na dotaz, zda se ODS už podařilo lidovce přesvědčit, aby přijali projekt postavený na nejisté podpoře ČSSD.

Občanští demokraté nabízí KDU-ČSL až šest ministerských křesel - včetně ministerstva financí. Tímto klíčovým úřadem se ODS snaží na poslední chvíli přesvědčit lidoveckého předsedu Jiřího Čunka, aby jeho strana vstoupila do společného kabinetu; v něm by patrně měli usednout i zelení.

Čunek však i nadále trvá na svém: do vlády, jejíž důvěra se bude opírat o přeběhlíky, nepůjdeme. "Jestli se nedokážeme dohodnout, pak jsou lepší předčasné volby," zopakoval včera Čunek.

O postoji lidovců začali jednat občanští demokraté s KDU-ČSL v 10:00 v Kramářově vile. Na schůzku přijeli předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, předsedkyně poslaneckého klubu Vlasta Parkanová a místopředseda strany Roman Línek.

Předseda Strany zelených Martin Bursík dnes dopoledne ČTK řekl, že jeho strana je připravena k jednání, ale potřebuje delší čas. Zelení by se měli s vyjednávacím týmem ODS setkat dnes v jednu hodinu odpoledne.

Schůzka by se ale údajně již neměla uskutečnit v Kramářově vile, jak bylo původně plánováno, ale v prostorách Poslanecké sněmovny.

Šéf ODS se kvůli dopilovávání vlády vrátil v noci předčasně ze summitu EU v Bruselu. K tomu, co Klausovi ponese, řekl pouze: "nepochybně papír se jmény nové vlády".

S ČSSD nejdeme

Nechuť ODS spolupracovat na vládní úrovni s ČSSD včera prezidenta rozlobila.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

Václav Klaus vydal prohlášení, ve kterém se podivuje, proč se jednání znovu vrátilo na bod nula. A také Topolánkovi do Bruselu vzkázal - Kdyby tu šéf ODS byl, chci s ním hned mluvit.

Klausovy čtyři body

Klaus na nově vzniklou situaci reagoval tímto prohlášením o čtyřech bodech:

  • 1. Vrátili jsme se do bodu nula, ke 3. červnu 2006, tedy o 190 dní zpátky.
  • 2. Další představy jmenovaného (designovaného) předsedy vlády neznám, kdyby byl v Praze, žádal bych ho o okamžitou schůzku.
  • 3. Přinese-li mi návrh vládní sestavy a půjde-li k hlasování o důvěře vlády bez dohody, budu to chápat jako cestu co nejrychleji k třetímu pokusu a k předčasným volbám.
  • 4. Vrátí-li jmenování předsedou vlády, pokusím se o nalezení jiného řešení. S neřešením nemohu souhlasit.

Lidovci: Není to vyloučeno

Pokud nakonec Čunek kývne, předloží Topolánek prezidentovi variantu trojkoaliční vlády.

Tu začaly špičky ODS prosazovat zhruba před třemi nedělemi, byť se sociálními demokraty nadále oficiálně vyjednávaly. Ve vedení ODS totiž převážil názor, že personální i programové požadavky sociálních demokratů jsou pro společnou vládu nepřijatelné.

Naopak ČSSD tvrdila, že už nemá kam ustupovat, ale že věří v dohodu.

Námluvy s ČSSD výkonná rada ODS ukončila i přesto, že Topolánek ještě neměl příslib šéfa lidovců Čunka k vládnímu partnerství. Vyjednavači ODS ale dnes už tvrdí, že část vedení lidovců už mají na své straně.

"Největší překážka pro trojkoaliční vládu je jen Jiří Čunek. Máme signály, že ti ostatní by se dohodnout chtěli," tvrdí jeden z vyjednavačů ODS.

To, že trojkoaliční vláda je stále možná, potvrzují i lidé z vedení KDU-ČSL.

"Zatím to není tak, že by celé vedení KDU-ČSL byl ochotno tento plán akceptovat. Ale je to vážná varianta, o které se jedná," uvedl jeden z místopředsedů lidovců.

Finance? Můžou být vaše

ODS je připravena v novém kabinetu přenechat lidovcům šest resortů, včetně vlivného ministerstva financí pro bývalého lidoveckého lídra Miroslava Kalouska.

Podle předběžných debat by podle zjištění Aktuálně.cz KDU-ČSL mohla získat ještě další významný resort - ministerstvo obrany. Ve hře jsou i například i ministerstva místního rozvoje, kultury a školství.

Naopak zatím podle neoficiálních vyjádření vyjednavačů nic nenasvědčuje tomu, že by ODS chtěla lidovcům vyjít vstříc v jejich požadavku na křeslo ministra zahraničí.

Modrou totalitu nepřipustím.
Modrou totalitu nepřipustím. | Foto: Ludvík Hradilek

Lídr sociálních demokratů Jiří Paroubek se s vyšachováním ČSSD z přípravy nové vlády nehodlá smířit. Na dnešek se rovněž objednal k prezidentovi. Už dnes veřejně vyzval Klause, aby dodržel svůj slib a odmítl jmenovat vládu opřenou o přeběhlíky.

ODS spoléhá, že chystaný kabinet by mohl ve sněmovně získat důvěru díky dvěma sociálním demokratům, Miloši Melčákovi a Michalovi Pohankovi, kteří v uplynulých týdnech opustili klub ČSSD. Oba navíc nevyloučili, že Topolánkovu kabinetu umožní přežít klíčové hlasování.

Co se stane v případě, že Čunek nakonec na nabídky ODS nekývne, v tuto chvíli není jasné. Jako nejpravděpodobnější varianta se zatím jeví menšinový kabinet ODS doplněný zřejmě opět o některé stávající nestranické odborníky.

 

Právě se děje

Další zprávy