Parkanová: Osud vojáků v cizině vymyslím o Vánocích

Domácí Domácí
21. 12. 2008 14:06
ODS a ČSSD se dál dohadují o armádních misích
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová bude mít pracovní svátky. Musí vymyslet, jak armáda zareaguje na neúspěch kabinetu, jemuž se nepodařilo ve sněmovně prosadit plán nasazení českých vojáků v cizině, především v Afghánistánu.

Parkanová v neděli slíbila, že o svátcích vypracuje jakýsi kompromisní plán vojenských misí na příští rok. "Ten sníží počet vojáků v misi ISAF v Afghánistánu na 500 a ukončí činnost stovky specialistů v operaci Trvalá svoboda," zaznělo v diskuzi na ČT.

Opoziční ČSSD, která kabinetní "černý pátek" ve sněmovně rozpoutala, si počká, co vláda vymyslí. "Nechceme navyšovat počet vojáků v cizině dřív, než bude známo, jakou cestou se v zahraničních misích vydáme," odůvodnil v neděli místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, proč ČSSD mise nepodpořila.

Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) opáčil, že věří, že po Novém roce poslanci nakonec pobyt vojáků v cizině podpoří.

"Nezbývá nám, než se v lednu rychle dohodnout. Věřím, že začátkem roku se sněmovna sejde a poslanci budou v konstruktivnější náladě," uvedl Vondra.

Silná slova, nic nového

Sociální demokraté využili víkendovou debatu, aby ústy Zaorálka opětovně veřejně pohrozili hlasováním o nedůvěře vládě. Tentokrát kvůli silným slovům, která po pátečním jednání sněmovny zazněla.

"Pokud se vláda neomluví za své výroky a Langer nebude odvolán, vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě," řekl Zaorálek v diskuzi na ČT.

Co ho rozzlobilo? Jednak oficiální reakce nejsilnější vládní strany: "ODS odmítá kupčení a handlování se životy lidí. Jiří Paroubek povýšil svůj osobní politický zájem nad zájem ochrany bezpečnosti."

A pak hlavně vyjádření místopředsedy ODS Ivana Langera: "Jestli se našim vojákům v Afghánistánu nyní něco stane, pak je Jiří Paroubek sprostým vrahem. Jejich krev ulpí na jeho rukou, neboť vojáci jsou teď bez mandátu," řekl novinářům.

Zaorálek označil Langerovy výroky za trapné a nechutné. Vicepremiér Vondra mu v televizní diskuzi suše opáčil, že vláda se nemá za co omlouvat.

Pro posílení mise v Afghánistánu hlasovalo jen 99 poslanců, potřeba bylo 101. Kabinet nakonec využil své zákonné možnosti a prodloužil mise vojáků v zahraničí o 60 dní.


 

Právě se děje

Další zprávy