Odtajněný dokument: Co prozradil Bursík o auditu Čunka

Red Dom
13. 7. 2008 18:03
Výňatky ze zprávy o financích Jiřího Čunka
Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady.
Martin Bursík, předseda Strany zelených, mluví s novináři před jednáním Republikové rady. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ani ministr Karel Schwarzenberg, který si audit zadal a zaplatil, ani Jiří Čunek, jehož se "vyšetřovací zpráva" bytostně týká. Byl to šéf Strany zelených Martin Bursík, kdo jako první veřejnosti představil výstup analýzy, na níž uplynulé týdny pracovala americká finančně-detektivní agentura Kroll.

Bursík z auditu, který má být oficiálně odtajněn počátkem týdne, citoval v nedělním televizním diskuzním pořadu. Tady jsou nejzajímavější pasáže z jeho rozhovoru v České televizi včetně přímých pasáží z memoranda Kroll:

O Čunkově odvolání: "Nemám v ruce argumenty, se kterými bych mohl jít za předsedou vlády a žádat ho o odvolání Jiřího Čunka z vlády."

O původu Čunkova rodinného jmění, jehož výši vyšetřovala policie: "Tady - podle zprávy Kroll - pan Čunek poskytl firmě Kroll plný přístup ke svým financím a financím své rodiny. V důsledku toho odhad majetku firmy Kroll v roce 1998 je podstatně vyšší než původní policejní odhad, a Kroll proto považuje za možné a ne podezřelé, že byl v roce 1998 schopen uložit na svůj účet jeden milion korun."

Vše o kauze Čunek
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

O kauze H&B Real, v níž Čunek čelil podezření, že jako starosta nechal realitní firmu za úplatu získat byty a město Vsetín tak připravil o miliony: "Ukázalo se, že nezávislý znalec, který stanovil hodnotu podílu města Vsetín ve společnosti Vsetínské byty při prodeji na 3,618 milionu korun provedl řadu neobvyklých účetních rozhodnutí, která snížila hodnotu té společnosti. Dokonce se ukázalo, že tam nebyla zahrnuta hotovostní rezerva ve výši 11,898 milionu korun, že hodnota bytů byla výrazně podhodnocena... Ale závěr té zprávy - cituji: Některá vysvětlení ohledně těchto skutečností, které pan Čunek podal firmě Kroll, byla nepřesná. Na druhé straně výhodnost tohoto podniku sama o sobě nepředstavuje důkaz, že se pan Čunek v jeho výsledku obohatil."

O podezření a důkazech, že v kauze H&B Real se objevil úplatek: "Otázka zní: jak koherentní jsou důkazy, že 11. února 2002 došlo k úplatku? (pracovnice H&B Real vyzvedla ten den 499 tisíc korun a Čunkova ex-sekretářka Marcela Urbanová později policii upozornila, že částku tři dny na to zinkasoval Čunek - pozn.red) Kroll viděl počítačový výpis zajištěný policií, že tatáž částka byla týž den uložena ve společnosti H&B Real. Nemáme důvody pochybovat o jeho věrohodnosti, tento výpis představuje nezávislý důkaz, že peníze vybrané z banky H&B Real nebyly zdrojem peněz uložených panem Čunkem o tři dny později...Závěr: Existují rozpory v důkazech o tom, kdy a kde se pan Čunek toho dne nacházel. Tyto rozpory ovšem nepodporují tvrzení, že došlo k úplatku."

Také čtěte:
3. června 2008: Jiří Čunek se uvolněně směje ve sněmovně. Za měsíc bude dokončen audit jeho rodinných financí a Čunkovo jméno se opět dostane na titulní stránky českých novin.
3. června 2008: Jiří Čunek se uvolněně směje ve sněmovně. Za měsíc bude dokončen audit jeho rodinných financí a Čunkovo jméno se opět dostane na titulní stránky českých novin. | Foto: Ondřej Besperát
Bezprostřední reakce:
Výsledek mě těší, vzkázal z dovolené Čunek
Bursíkovo oznámení:
V auditu Čunka chybí důkazy, Schwarzenberg ve vládě zůstane
Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly:
Past na Schwarzenberga?
 

Právě se děje

Další zprávy