ODS sází v krajích na nová jména, ČSSD zvolila jistotu

Martina Machová Martina Machová
28. 5. 2012 20:00
Zajímavé souboje slibují na podzim zejména severní Čechy
Foto: Jan Langer

Praha - Občanští demokraté pouští do boje o hejtmanství zcela novou generaci politiků.

Na kompletním seznamu lídrů totiž chybí lidé, kteří museli po drtivé výhře socialistů v roce 2008 vedení hejtmanství opustit.

Když už se objeví známější jméno z krajské politiky, jde spíše o níže postavené radní či náměstky. Výjimkou potvrzující pravidlo je jen bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš.

"Došlo k významné personální obměně," přiznal novou strategii ODS její předseda Petr Nečas. Podle něj to má ukázat, že ODS má ve svých řadách kvalitní a slušné lidi.

Takřka polovina lídrů ODS nemá s krajskou politikou žádnou zkušenost. Někteří - jako například Petr Šindelář z Karlovarska - dokonce žádnou. "Uvažovali jsme, že to může být výhoda. Nemá za sebou žádnou kauzu," vysvětloval výběr šéf tamních občanských demokratů Jiří Vaněček.

Obdobně mluví i sám Šindelář. "Dokážu si dupnout a z politiky chci odejít s čistým štítem," odmítá argument, že jako politický nováček může snadněji "naletět".

Obdobně je na tom i lídryně z Olomoucka Markéta Záleská, v současnosti předsedkyně občanského sdružení Muzeum olomoucké pevnosti. Její zkušenosti? Několik let pracovala v poslanecké kanceláři Ivana Langera.

V roce 2008 přitom stanuli v čele kandidátek tehdejší hejtmani. Nikdo z nich neobhájil a ODS odešla do opozice, nebo se stala slabším spojencem ČSSD.

Takto sociální demokraté zbrojili na volby před 4 lety. Letos Paroubek bude kandidovat proti ČSSD.
Takto sociální demokraté zbrojili na volby před 4 lety. Letos Paroubek bude kandidovat proti ČSSD. | Foto: Attila Racek

ODS a ČSSD v nových rolích

To socialisté vsadili na stejnou personální strategii jako v roce 2008 občanští demokraté. Svou politiku bude obhajovat osm šéfů krajů.

Výjimkou jsou jen regiony, kde došlo k přeskupení vnitrostranických sil. Svými kolegy byl vystrnaděn například moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, kterého nahradí jeho první náměstek Miroslav Novák.

K obměně došlo i v Libereckém kraji. Současný hejtman Stanislav Eichler byl vyslán do nejisté bitvy o jabloneckého senátora. A do čela kandidátky postavili liberečtí socialisté neznámou Lenku Kadlecovou.

Zatímco Eichler se další kandidatury vzdal spíše nedobrovolně, jeho kolega z Olomoucka Martin Tesařík se podle straníků rozhodl sám, aby dále nekumuloval funkce. Je totiž i senátorem.

Obdobně tomu bylo i v Pardubicích, kde současný hejtman Radko Martínek odmítl kandidovat ze zdravotních důvodů. Jeho původně zamýšleného nástupce v čele kandidátky Jana Tichého smetla pardubická aféra o rozdělování evropských dotací. Místo něj se pak jedničkou stal Martínkův člověk Martin Netolický.

Kvůli aféře exhejtmana Davida Ratha, který byl zadržen policií pro podezření z korupce, není zatím jasné, kdo povede kandidátku ČSSD ve středních Čechách.

Nový pokus o uchycení se v mimoparlamentní politice pak čeká TOP 09. Kromě Prahy, jíž se ovšem letošní volby příliš netýkají (volí se tu jen do Senátu), totiž kandidáti nové Kalouskovy strany v komunálních volbách v roce 2010 propadli. Nyní postavili na čela kandidátek povětšinou politiky známé z parlamentních plén: sedm poslanců a jednoho senátora.

Jan Korytář ještě jako aktivista proti MS 2009 v klasickém lyžování.
Jan Korytář ještě jako aktivista proti MS 2009 v klasickém lyžování. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Poslanci na hejtmanství

Obdobnou strategii se chystají zopakovat komunisté. Stejně jako ve volbách 2008 staví do čela kandidátek své poslance. Navíc polovina lídrů bude totožná jako v roce 2008. "Neudělali žádnou zásadní chybu," komentoval výběr předseda KSČM Vojtěch Filip.

Deníku Aktuálně.cz následně potvrdil, že pokud poslanci stanou po volbách ve vedení krajů, bude chtít, aby opustili Poslaneckou sněmovnu.

Velkým stranám se ovšem chystají "zatopit" regionální hnutí. Právě ona v důsledku zajišťují zajímavé krajské souboje.

Proti zavedeným partajím se v Liberci chystají postavit hned dva známí opoziční politici. Starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta, který je lídrem opozice na hejtmanství, a sesazený primátor Liberce Jan Korytář. Oba mají vysoké ambice a zejména Korytářovi se podařilo na komunální úrovni zavedené strany již jednou porazit.

Zajímavý souboj se pak rýsuje v sousedním Ústeckém kraji. Zde proti svým někdejším spolustraníkům kandiduje Jiří Paroubek. Už teď to mezi ním a současnou hejtmankou Janou Vaňhovou jiskří. Navíc i zde do souboje o kraj zasáhnou nezávislí, respektive hnutí PRO Kraj reprezentované bývalým poslancem za zelené Přemyslem Rabasem. Zbrojí rovněž Severočeši mosteckého podnikatele Jiřího Zelenky.

Čtěte také zde

 

Právě se děje

Další zprávy