ODS hledá Kocourkova nástupce, ve hře jsou čtyři jména

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
10. 11. 2011 17:15
Podle zdrojů z nitra ODS jsou hlavními adepty Kubata, Doktor, Kuba a Stanjura
Michal Doktor, kandidát na ministra průmyslu?
Michal Doktor, kandidát na ministra průmyslu? | Foto: ODS

Praha - Už den poté, co premiér Petr Nečas (ODS) přijal demisi ministra průmyslu Martina Kocourka, se mezi občanskými demokraty rýsují jména jeho možných nástupců.

V ODS se hovoří o Janu Kubatovi (poslanec za Ústecký kraj), Martinu Kubovi (první náměstek jihočeského hejtmana), Zbyňku Stanjurovi (šéf poslanců ODS) a Michalu Doktorovi (poslanec a ekonomický expert občanských demokratů).

Jediný, kdo v této záležitosti jednání s Nečasem potvrdil, je právě posledně jmenovaný. "Premiér mou odpověď zná," prohlásil pro Aktuálně.cz. Konkrétnější ale nebyl.

Někteří vlivní představitelé občanských demokratů však favorizují spíše Jana Kubatu.

"Je to na panu premiérovi. Ale já jméno Kubata za možné považuji," potvrdil Aktuálně.cz člen vedení strany, který si nepřál být jmenován.

Sám Kubata ovšem takovou spekulaci odmítá. "Každý týden jsem ministrem něčeho jiného, naposledy obrany. Razantně to popírám, nikdo se mnou nemluvil," reagoval.

Podle informací Aktuálně.cz však Kubata během čtvrtka jednal s premiérem ve Strakově akademii.

Jan Kubata.
Jan Kubata. | Foto: Ludvík Hradilek

Jednání o ministerském postu odráží náměstek Kuba: "Nikdo mě v této věci nekontaktoval," řekl suše.

Zbyněk Stanjura vysloveně nepopřel, že patří do okruhu možných kandidátů, konkrétní ale nebyl. "Jmenování ministra je výsostným ústavním právem premiéra," uvedl.

"V tuto chvíli probíhají jednání s řadou lidí a premiér teď nebude žádné jméno komentovat," odpověděl na dotaz našeho deníku mluvčí vlády Jan Osúch.

Nástupce už v pondělí

Kocourkova nástupce jmenuje prezident republiky nejspíše v pondělí.

Ministr Kocourek nabídl premiérovi demisi ve středu vpodvečer poté, co nepříliš přesvědčivě vysvětloval, jak se na účet jeho matky dostalo 16 milionů korun. Tato částka jí přistála na účet v březnu 2008. Na případ jako první upozornila MF Dnes.

Kocourek tvrdí, že šlo o jeho osobní a rodinné prostředky, hlavně o úspory z podnikání. Korupci sice razantně odmítl, zároveň přiznal, že majetek v roce 2008 "přesouval" proto, že se ocitl ve složité rodinné situaci. V té době se rozváděl a nechtěl, aby se o svůj rodinný majetek dělil s manželkou.

Peníze svěřil do správy Key Investments a tvrdil, že na transakci nikdo nevydělal. Jakým způsobem předtím Kocourková zaplatila za dluhopisy, které dostala od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku, není jasné. Obchody Key Investments se již řadu měsíců zabývá policie.

 

Právě se děje

Další zprávy