ODS hází malé obce přes palubu, říká senátorka

Jakub Antoš
24. 9. 2007 16:35
ODS nesouhlasí se zákonem o rozpočtovém určení daní
Jana Juřenčáková během tiskové konference.
Jana Juřenčáková během tiskové konference. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Rozhovor - Vláda dnes odložila projednávání zákona, který by přinesl více peněz do rozpočtů obcí a menších měst. ODS se totiž v sobotu dohodla, že její zástupci zákon nepodpoří.

Nezávislá senátorka Jana Juřenčáková, která zastupuje starosty sdružené ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci, se domnívá, že ODS bojuje za obyvatele metropolí a zapomíná na ty z vesnic a menších měst.

Zákon o rozpočtovém určení daní měl navýšit příjmy především menším obcím. Připravil ho ministr financí, lidovec Miroslav Kalousek.

Přijetí novely zákona požadují starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci. Těch je nyní přes 1350. Starostům malých obcí se nelíbí, že jim nyní stát při přerozdělování dává až 6,5 krát méně peněz na jednoho občana než Praze či Brnu.

Starostové tento návrh podporují proto, že přidává peníze všem obcím a městům v Česku, kromě Prahy, Brna, Plzně, Ostravy a částečně Olomouce. I to vysvětluje senátorka Jana Juřenčáková v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz:

Aktuálně.cz: Vláda dnes zákon odložila. Stalo se tak poté, co ODS v sobotu rozhodla, že ho nepodpoří. Čekala jste to?

Jana Juřenčáková: Já se domnívám, že jde o reakci primátora Prahy Pavla Béma na naší kritiku pořádání olympiády v Praze.

A.cz: Považujete zpětně rozhodnutí vystoupit proti olympiádě za strategické?

Juřenčáková: My jsme nevěděli, že se má sejít Výkonná rada ODS. Nicméně, že by se daly prostředky vynaložené na přípravu olympiády použít účelněji jsme přesvědčení stále.

A.cz: Primátor Bém se proti zákonu o rozpočtovém určení daní stavěl i před vaší kritikou olympiády. Není jeho odmítavé stanovisko logické, zastupuje-li Prahu, která by po přijetí zákona přišla o dvě miliardy korun ročně?

Juřenčáková: Já se obávám, že všichni podléhají té mediální interpretaci zákona. Ono nejde o snižování příjmů Prahy, Brna, Plzně a Ostravy, ale o snižování té křivky navyšování rozpočtů. Jinak řečeno, ta města nepřijdou o žádné peníze, které mají dnes.

A.cz: Vláda si dala na diskusi o zákoně ještě týden. Budete se v následujících dnech snažit nějak ministry přesvědčit?

Juřenčáková: Ano, my o postoji vlády víme a budeme se samozřejmě snažit, aby vláda předložila zákon, který je v náš prospěch. Teď diskutujeme, jak se zachovají ty dvě obce, které chtěly kvůli daňové diskriminaci podat žalobu do Štrasburku. Ony sice slíbili, že žádost stáhnou, když ministr Kalousek náš návrh ve vládě předloží a ten to skutečně udělal, ale ještě to zvažujeme.

A.cz: Spojila jste se s ministrem financí Kalouskem, abyste zjistila, jaká je situace ve vládě? Jestli má váš návrh ještě šanci?

Juřenčáková: Já jsem s ním v kontaktu nebyla. Ale někteří kolegové starostové ano. Nejsem ale kompetentní k tomu, abych tlumočila názory pana ministra.

A.cz: Říkala jste, že je rozhodnutí výkonné rady ODS, potažmo vlády, reakcí Pavla Béma na vaší kritiku. Nemyslíte, že ODS jen vystrkuje růžky, ale neznamená to, že by návrh smetla se stolu?

Juřenčáková: Já si opravdu myslím, že ODS - i po čerstvé zkušenosti z jednání senátu o reformním balíku - demonstruje sílu. Oni brání dva miliony obyvatel velkých měst, ale zbývající miliony občanů házejí přes palubu.

 

Právě se děje

Další zprávy