ODS dá malým půl vlády, chce ji do Vánoc

17. 12. 2006 18:15
Praha - Mirek Topolánek prohlásil, že do 21.12. doručí na Hrad jména ministrů trojkoaliční vlády. Důvěry by se podle něj měla dočkat v půli ledna.
Foto: Ludvík Hradilek

Nejnovější příslib ukončení vleklé kabinetní krize zazněl v diskuzním pořadu ČT, kterého se zúčastnili předsedové všech parlamentních stran.

Po vysílání se Topolánek, Bursík a Čunek odebrali k jednáním o vládě. V podvečer představili první výsledky.

Dohodli se na tom, že ODS by v připravované vládě měla obsadit polovinu křesel. Stejný počet ministerských funkcí by měli dohromady získat i lidovci a zelení. ČTK to po schůzce řekli předseda zelených Martin Bursík a lídr KDU-ČSL Jiří Čunek.

O personálním složení vlády lídři trojkoalice podle Čunka nejednali, mluvili však o rozdělení ministerstev. "Ale není nic uzavřeno," uvedl Čunek. Potvrdil dřívější informace o tom, že by ODS neměla mít v budoucí vládě většinu.

Nejčastěji se v tomto směru hovořilo o devíti křeslech pro ODS, šesti pro KDU-ČSL a třech pro zelené. "Ano, mělo by to být v nějakém modelu parity," řekl k tomu Čunek.

Šéfové trojkoaličních stran se domluvili také na tom, že vytvoří expertní skupiny, které se budou zabývat čtyřmi programovými okruhy - daňovou reformou, energetikou, dopravou a lidskými právy.

Paroubek: vláda nemá šanci

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek s konceptem trojkoalice nesouhlasí. V pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že by chtěl vládu na tři až čtyři měsíce, která by vedla k předčasným volbám. Stejný názor měl i šéf komunistů Filip.

Trojkoaliční vláda by mohla vzniknout díky hlasům poslanců Melčáka a Pohanky, kteří dříve opustili klub ČSSD. Podle šéfa strany Paroubka je však vznik vlády nereálný. "Vláda může vzniknout jenom zázrakem," uvedl. Poslanec Melčák podle něj pro vládu hlasovat nebude.

Proti Paroubkovi i šéfovi KSČM Filipovi se v diskusi ostře vymezil předseda Zelených Martin Bursík. "Jsou to pořád ty samé intriky, už mne to nebaví. Proč spekulujete o tom, jestli tu vládu někdo podpoří nebo ne, když ještě neznáte její program. Rozhodněte se věcně podle něj," apeloval na šéfy levicových stran.

Předsedové stran se poté přeli o pojem "poslance přeběhlíka". Podle Zelených a ODS nejde o přeběhlíky, ale poslance, který chtějí podpořit reformy. KSČM a ČSSD to vidí jinak, za "přeběhlictvím" se podle nich může skrývat i politická korupce. Konkrétní příklady ale neuvedli.

Filip: přeběhlíci mívají nízké pohnutky

Předseda KSČM Filip v debatě nad tímto tématem oznámil, že jeho strana navrhne zákon, který by umožnil zbavit politické "přeběhlíky" mandátu. "V první republice se vázané mandáty osvědčily. Měli bychom uvažovat o tom, zda je znova nezavést" řekl Filip. Poslanci, kteří opustí klub, by stejně jako v první republice měli podle Filipa být zbaveni mandátu pro "nízké pohnutky".

Šéfové ostatních stran jeho návrh odmítli. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek si nedokáže představit, kdo by byl tím "šamanem", který bude posuzovat nízkost pohnutek. Mirek Topolánek návrh také odmítl.

Smysl by podle něj mělo uvažovat jenom o klouzavém mandátu. Ten by měli mít poslanci, kteří se stanou ministry. Na dobu svého působení ve vládě by podle Topolánka měli být uvolněni z poslaneckého mandátu a vystřídáni náhradníky.

Shoda: problémy Romů musíme řešit

V pořadu diskutovali politici také o problematice sociálně nepřizpůsobivých občanů, především Romů. Podle Bursíka by měla v Česku vzniknout agentura, která by se jejich integraci do společnosti dlouhodobě věnovala. S tím by souhlasil i Paroubek. Mohla by podle něj patřit třeba pod nějaké ministerstvo.

Premiér Topolánek potvrdil, že problematika sociálně slabých i nepřizpůsobivých občanů bude ve vládním programu. Další podrobnosti z programu nechtěl komentovat. Předloží jej prý spolu s koaličními partnery až v lednu před hlasováním o důvěře.

Zelení by do programu chtěli prosadit téma klimatických změn, reformu pravidel pro místní referenda či snížení plateb za sociální pojištění. Lidovci by zase rádi viděli snížení mandatorních výdajů rozpočtu.

Jiří Paroubek nevyloučil, že by některá z těchto témat ČSSD mohla podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy