ODS chce rovnou daň a referendum pro přijetí eura

ČTK ČTK
23. 9. 2013 14:49
Občanští demokraté nechtějí s daněmi hýbat, plánují se zaměřit na jejich výběr
Martin Kuba a Miroslava Němcová
Martin Kuba a Miroslava Němcová | Foto: Vojtěch Marek

Praha - ODS by v příštím volebním období nenavrhovala změny v daních, dávala by přednost stabilitě; zaměřila by se na jejich výběr. Rozpočtovou politiku by směřovala tak, aby Česko mohlo mít v roce 2020 vyrovnaný státní rozpočet.

Občanští demokraté nechtějí stanovit datum pro přijetí eura. Podmiňují to výhodností vstupu do eurozóny pro ČR a také referendem. Novinářům to řekli úřadující šéf ODS Martin Kuba a volební lídr strany Miroslava Němcová.

"Především v tomto volebním období ODS preferuje zachování stability a maximální zaměření se na výběr daní," uvedl Kuba k plánům občanských demokratů v daňových záležitostech.

ODS: Nechceme změny v DPH

V uplynulém volebním období prosadila koaliční vláda Petra Nečase (ODS) dvojí zvýšení daně z přidané hodnoty na nynějších 15 a 21 procent. Kuba k DPH uvedl, že ODS "v tuto chvíli" nenavrhuje žádnou změnu a preferuje zachování současných dvou sazeb.

Někdejší největší vládní strana trvá na rovné dani z příjmů fyzických osob a nesouhlasí s plány levice zavést daňovou progresi; podle Kuby jde jen o trest za úspěch.

Firemní daň by občanští demokraté zachovali na 19 procentech a nesouhlasí se zavedením druhého pásma nebo sektorové daně, jak chtějí levicové strany.

Postupnými kroky by ODS snižovala cenu práce, tedy odvody za zdravotní a sociální pojištění, tak aby nevedly ke zvyšování deficitu.

Nesouhlasí ale podle Kuby s řešením TOP 09 převádět je do majetkových nebo spotřebních daní. Cestu ODS vidí ve zlepšení ekonomiky a v rozpočtových úsporách. Řešením prý také není ulevit firmám a přesunout náklady na zaměstnance.

Občanští demokraté slibují, že by do čtyř let mohli odstranit daň z převodu nemovitosti. Za Nečasovy vlády se zvedla o procentní bod na čtyři procenta hodnoty reality. "Jsme přesvědčeni, že daň by měla zmizet obecně," tvrdí Kuba.

ODS chce nadále hájit paušály pro živnostníky i výši odvodů. Plánuje snižovat podnikatelům administrativní zátěž a zmírnit pohled na takzvaný švarcsystém, za který nyní hrozí poměrně značné pokuty.

Pro přijetí eura ODS nebude stanovovat přesné datum, uvedla Němcová. Zdůvodnila to změnou podmínek od vstupu Česka do EU, hlavně ekonomickou krizí.

O vstupu do eurozóny by mělo rozhodnout referendum

Vstup do eurozóny musí být pro ČR výhodný a lidé o něm musejí rozhodnout v referendu, dodala místopředsedkyně ODS.

Strana, která se potýká s poměrně velkým poklesem preferenci, tvrdí, že je dál možné pokračovat v úsporách ve státní správě.

Opět navrhuje sloučení ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy do ministerstva hospodářství a spojení ministerstev zemědělství, životního prostředí a pro místní rozvoj.

Strana by také prosazovala zahrnutí vodárenského odvětví pod regulátora.

 

Právě se děje

Další zprávy