Odejděte, tlačí ČSSD v okresech na aktéry schůzky

Domácí Domácí
31. 10. 2013 12:47
Tresty pro účastníky schůzky v Lánech požadují členové ze Sokolovska, Třebíče či Prahy 5.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Okresní frakce ČSSD začínají tlačit na sociální demokraty, kteří se účastnili tajné schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, a požadují jejich potrestání.

Pro jejich odchod z vedení ČSSD jsou například sociální demokraté na Sokolovsku nebo v Třebíči a v Praze 5 dokonce požadují jejich vyloučení ze strany. Zlínský hejtman Stanislav Mišák je také pro odchod Michala Haška z čela Asociace krajů ČR.

Schůzky v Lánech se zúčastnili místopředsedové strany Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Milan Chovanec, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc.

Tejc, Hašek i Škromach ve středu ale odstoupení ze svých funkcí odmítli.

"OVV ČSSD Třebíč vyzývá Haška, Chovance, Onderku, Škromacha, Tejce a Zimolu jako hlavní aktéry dění, které poškozuje ČSSD v očích veřejnosti, k odstoupení ze všech stranických funkcí a ukončení členství v ČSSD," dodává Třebíčská ČSSD.

A stejně mluví i sociální demokraté z Prahy 5. "OVV ČSSD Praha 5 vyzývá přátele Haška, Tejce a Škromacha, aby vzhledem ke svému povolebnímu vyjednávání s prezidentem ČR a čestným předsedou SPOZ a jejich následnému jednání dne 27. října 2013 rezignovali na své funkce v ČSSD," píše se v usnesení. Podle předsedy ČSSD z Prahy 5 bylo rozhodnutí jednomyslné.

Mírnější trest žádá pro straníky i ČSSD ze Sokolovska. "Zapírání schůzky s prezidentem, která proběhla hned po volbách, velmi poškodila ČSSD, a proto její účastníky vyzýváme k odchodu z vedení ČSSD," uvedl v prohlášení předseda sociálních demokratů na Sokolovsku i v Karlovarském kraji Miloslav Čermák.

Sobotka: Buď já, nebo Hašek

A podobně, ačkoli ještě opatrněji, vyznívá i vyjádření ČSSD z Moravskoslezského kraje. "Iniciátoři hlasování předsednictva strany, které předsedu Bohuslava Sobotku vyzývalo k rezignaci, musí vyvodit zodpovědnost za to, co se stalo a co poškodilo sociální demokracii," řekl ČTK místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

ČSSD ze severu Moravy se v celé kauze staví na stranu Sobotky, stejné stanovisko mají i celopražští sociální demokraté. Ti se sice postavili za svého předsedu, samotnému Haškovi ale žádný vzkaz ani výzvu předsednictvo pražské ČSSD neposílá.

Výzvy k odstoupení některých členů strany mají na své straně v každém případě výraznou podporu. K odpovědnosti za zákulisní jednání totiž "hříšníky z Lán" vyzval ve středu i Senátor Milan Štěch.

"Je to enormní pokrytectví právě od těch osob, protože oni nám do očí lhali," řekl v České televizi Štěch s tím, že všichni účastníci tajné schůzky by měli z vedení sociální demokracie odstoupit.

O tom, že Haškovi jeho jednání se Zemanem neprojde tak jednoduše, mluví navíc i sám Sobotka. V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že s pučisty, jak jim říká, se hodlá vypořádat po svém.

"10. listopadu (na jednání ÚVV ČSSD, pozn. Aktuálně.cz) se musí rozhodnout, kdo ve vedení zůstane. Jestli Bohuslav Sobotka, nebo Michal Hašek," vysvětlil Sobotka. Jeronýmu Tejcovi, který se stal předsedou poslaneckého klubu, je ochoten odpustit.

Mišák: Haškova pozice je otřesená

Hašek ale svůj konec v řadách ČSSD odmítá. "Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu 'puče v ČSSD', ale o neformální setkání levicových politiků," vysvětlil na svou obranu Hašek s tím, že nyní je nutné především zklidnit situaci a najít konsensus o jednání o vládě.

"Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje," dodal.

Tak se ve čtvrtek demonstrovalo před jednáním grémia, podívejte se:

Hašek navíc může mít problémy i se svou funkcí předsedy Asociace krajů ČR. "Jeho (Haškova) pozice je jednoznačně otřesená, vést by nás už dál neměl. Handicapovalo by nás to při každém dalším jednání. Říkám to s tím, že nemám v tomto směru žádné ambice, nekandidoval jsem ani na místopředsedu," řekl Mišák ČTK.

Ostatní hejtmani z řad ČSSD jsou k otázce Haškova setrvání či případného odchodu z asociace zdrženliví a nechtějí ho komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy