Odbory se na tripartitu nevrátí. Nevnímají nás, tvrdí

ČTK ČTK
6. 5. 2012 15:41
Důvodem je podle předsedy odborů Bohumíra Dufka chystaný zákon o stávce
Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů
Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů | Foto: www.bohumir-dufek.cz

Praha - Odbory se podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka nevrátí na tripartitu kvůli chystanému zákonu o stávce. 

Dufek to uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Podle Dufka se vláda rozhodla prosadit svou verzi a odborářské připomínky nevzala v potaz.

"Kvůli zákonu o stávce určitě ne, protože pro nás jsou důležitější věci. To jsou dneska ekonomické věci," řekl Dufek na dotaz, zda se odbory vrátí k jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli.

Českomoravská konfederace odborových svazů minulý týden ohlásila, že se k jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli vrátí, buď až u něj bude sedět jiný kabinet, nebo až ten nynější zastaví své reformy.

Podle rozhodnutí z tohoto pátku přijde 10. května šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil na jednání předsednictva tripartity, aby přednesl požadavky odborů. Podle toho, jak se k nim vláda postaví, budou dál postupovat.

Odbory zároveň oznámily, že do prázdnin chystají celostátní protest.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že zákon o stávce nebude předložen na jednání tripartity do června. Úprava je podle něj potřebná kvůli tomu, aby i během stávky byly zajištěny jinak běžné služby občanům. 

Kalousek: shodu hledáme

K námitkám, že vláda s odbory nechce hledat kompromisy, uvedl, že jejich předpokladem je shoda na možnosti utratit jen určité množství peněz.

"Pokud ta druhá strana neustále tvrdí, že zdroje jsou, a proto je potřeba dát ještě tomu, tomu, tomu, tak se velmi těžko ten kompromis hledá," dodal.

Prohlédněte si dubnovou demonstraci:

Dufek také uvedl, že si stojí za svou dubnovou výzvou o paralyzování země, dokud současná vláda nepadne. "Vláda svým chováním - a podotýkám, že už se vyměnilo deset ministrů - prostě možná působí téhle zemi daleko větší škody, než působí odboráři," uvedl.

Stejně tak Kalousek odmítl změnit svůj výrok o tom, že "odboroví předáci, dříve předáci Ústředního výboru Národní fronty", chtějí 22. května okupovat ministerstva "v nostalgii po okupaci".

Uvedl, že úsilí odborů o demisi vlády a předčasné volby nejsou odborářské nebo sociální požadavky, ale ryze politické.

 

Právě se děje

Další zprávy