Obří ekotendr: Firmy chtějí 2x víc peněz, než je odhad

Jan Němec (redaktor) Pavel Baroch, Jan Němec (redaktor)
13. 9. 2011 16:17
Nabídky na likvidaci ekologických škod jsou od 56 do 66 miliard bez DPH
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři zájemci o obří zakázku na odstranění starých ekologických škod nabízejí přibližně dvojnásobnou částku, než na podzim vypočítali v oficiálním odhadu odborníci ministerstva životního prostředí.

Nejnižší cenu nabídla v obálce, kterou v úterý dopoledne otevřeli členové hodnotící komise, společnost Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun.

Další zájemce Geosan Group podal nabídku ve výši 57,8 miliardy a Environmental Services ze skupiny J&T ve výši 65,5 miliardy. Všechny ceny jsou bez DPH.

Pracovníci ministerstva životního prostředí, kteří mají s likvidací starých ekologických škod letité zkušenosti, přitom loni v utajované zprávě, kterou se Aktuálně.cz podařilo získat, odhadli celkové náklady na 25,3 až 31,7 miliard.

Někdejší ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová uvedla, že ministerstvo následně připustili i vyšší částku okolo 40 miliard kvůli různým finančním rizikům účastnických firem. I tak jde pořád o sumu nižší zhruba o 20 miliard.

Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru je přitom podle ministerstva financí právě cena. Případného vítěze ovšem musí nejprve schválit vláda. Pokud tak neučiní, tendr bude zrušen.

Vítěz je nejistý, Nečasovi se zakázka nezdá

Protikorupční organizace Transparency International minulý týden vládu vyzvala, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ředitele organizace Davida Ondráčky by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Kalousek proti názoru premiéra Petra Nečase (ODS). Ministerstvo financí kritiku důrazně odmítá. Podle všeho ale zřejmě zůstane zakázka u ledu.

"Můj názor na tuto zakázku se nemění. Měl jsem a nadále mám u této zakázky celou řádu námitek a pochybností. Zveřejněné ceny tyto námitky a pochybnosti nejen nerozptýlily, ale posílily," reagoval na zveřejnění nabídek ministerský předseda Nečas.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

"Je na tom politická dohoda. ODS a Věci veřejné jsou vesměs proti a TOP 09 se nebude znemožňovat tím, že by ji tlačila sama," řekl Aktuálně.cz nedávno jeden z koaličních vyjednavačů, který si nepřeje být jmenován.

"Hledal se způsob, jak zakázku nezadat a zároveň nezpůsobit arbitráž," dodává jiný z řad VV.

Riziko pro stát

S jiným varováním přišla už citovaná exředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Podle ní se může stát, že si vybraná firma přednostně vybere taková místa se starými ekologickými zátěžemi, kde je největší rozdíl mezi státem garantovanou cenou na její odstranění a faktickými náklady.

Tylová uvedla, že je víc míst, kde státní garance dosahují miliardy korun, ale ve skutečnosti se škoda odstraní třeba za stamiliony. Vítězná firma si ovšem naúčtuje více než stamiliony. Až pak "vyzobe" tyto lukrativní lokality, z nějakého důvodu z ekozakázky vycouvá.

"Podle mě je to v současnosti největší riziko v ekologické zakázce," řekla Aktuálně.cz Tylová.

Vláda dostane i oponentní posudky

ODS a Věci veřejné ostatně prosazovaly už při jednání o koalici vloni v létě, aby se rodící se vládní projekt distancoval od ekozakázky, kterou v předchozím volebním období navrhl v Topolánkově vládě tehdejší a zároveň současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nakonec ale TOP 09 prosadila, aby se tendr dovedl až do fáze otevření obálek, a pak že rozhodne vláda.

Oponentní posudky týkající se ceny zakázky, které si nechalo ministerstvo vypracovat od poradenských firem Deloitte Advisory a Ernst & Young, budou podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba otevřeny až na jednání vlády, které se bude ekotendrem zabývat.

Tendr dočasně zastaven kvůli stížnostem

Složení devítičlenné hodnotící komise schválila vláda na konci srpna. Jsou v ní tři zástupci MF, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, MF ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru. Těch se původně přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká 510 lokalit po celé ČR, například Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

 

Právě se děje

Další zprávy