Občanský zákoník míří k prezidentovi, odklad neprošel

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 1. 2012 17:57
Odložení platnosti prosazovala v Senátu ČSSD, ministr spravedlnosti nový kodex hájil
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový občanský zákoník má zelenou. Opoziční ČSSD se v Senátu nepodařilo prosadit odklad účinnosti normy a předloha tak zamíří k prezidentovi.

Senátní ústavně-právní výbor chtěl účinnost zákoníku odložit o dva roky. S tím ale nesouhlasil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který v úterní dopolední debatě v horní komoře kodex hájil.

Občanský zákoník přinese podle Pospíšila lidem nové možnosti a šance.

"Zákon velmi výrazně ochraňuje práva občanů," zdůraznil ministr. Pokud by platil odklad účinnosti o dva roky, jen se podle něho prodlouží doba, po kterou lidé nebudou moci nová práva daná kodexem využívat. "Opravdových vad a chyb má zákon minimum," podotkl Pospíšil.

Návrh na zamítnutí zazněl z úst místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, který předloze vyčítal údajnou složitost a anachronismy, například výminky. "Lidé neudělají nic bez pomoci advokáta," uvedl Škromach.

Na diskontinuitu nové normy se současným občanským zákoníkem a na změny pojmů poukazoval další místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

"Tyto změny přispějí ještě k větší nejistotě v právních vztazích," uvedl. Dienstbier kritizoval také to, že senátoři měli ve výborech na projednání rozsáhlého kodexu jen měsíc; proto se podle něho neodhodlali k věcným změnám a navrhli jen odklad účinnosti na rok 2016.

Pro schválení zákoníku beze změn se naopak vyslovila předsedkyně klubu TOP 09 a Starostů Soňa Paukrtová, podle níž si občané zaslouží, aby kodex platil už od roku 2014. Senátu podle ní nepřísluší normu zamítat.

Zákoník měl komplikovanou cestu již ve sněmovně. Opravoval se prakticky za pochodu, a to i na expertní úrovni, ještě v průběhu druhého čtení. Přežil hlasování o vrácení do druhého čtení i na zamítnutí.

Nakonec byl schválen v poměru 92:35, pro byli kromě koaličních poslanců i dva sociální demokraté.

Nový občanský zákoník s více než 3000 paragrafy by měl nahradit stávající, mnohokrát novelizovaný kodex ze 60. let. Podle jeho navrhovatelů má posílit soukromá práva a více chránit poškozeného, tedy slabší stranu.

Zvířata nebudou věcmi

Například zvířata už z pohledu zákoníku nemají být "věcmi", mají se také zvýšit práva zákazníků. Z hlediska rodiny by bylo možné adoptovat i dospělého člověka, nejen dítě.

Kritici zákoníku vyčítají, že místy zabíhá do přílišných podrobností, je pro laika nesrozumitelný. Některé paragrafy například upravují, zda se do počtu pasoucích se zvířat započítávají sající mláďata.

Jedním z nejvíce kritizovaných bodů je to, že v zákoníku zcela chybí úprava registrovaného partnerství osob stejného pohlaví.

 

Právě se děje

Další zprávy