Obamo, pošleme ti sto vojáků, plánuje česká armáda

Kateřina Eliášová
2. 12. 2009 12:05
Ministr obrany Martin Barták chce podpořit americké spojence v tažení proti Talibanu. Bude jednat s politiky
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Až sto nových českých vojáků by na podporu nového tažení amerického prezidenta Baracka Obamy proti Talibánu mohlo vyrazit do Afghánistánu.

Deníku Aktuálně.cz to dneska v reakci na navyšování sil amerických vojsk v asijské zemi řekl ministr obrany Martin Barták.

"Jednalo by se o další podpůrné jednotky, v žádném případě pro rok 2010 žádné speciální síly, maximálně do stovky vojáků. Ve hře je i radiolokátor Arthur," řekl ministr obrany.

Spojené státy pošlou do Afghánistánu dalších 30 tisíc vojáků. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po Obamově projevu řekl, že aliance podle něj může do Afghánistánu vyslat nejméně 5000 dalších vojáků.

Paroubek je proti

Barták chce už příští rok v lednu nebo únoru předložit návrh o navýšení počtu vojáků sněmovně. Musí ale najít podporu 101 poslanců. Tady jeho plán zřejmě narazí.

"My chceme snižovat počty, navyšování počtu vojáků nepřipadá v úvahu," kategoricky odmítl Bartákův plán šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek.

"Jestli se to neschválí, tak budeme muset spojencům vysvětlit, proč my nenavyšujeme, když ostatní země navyšují," kontroval Barták.

Kvůli navyšování počtu vojáků v Afghánistánu se přesně před rokem pohádala koalice s opozicí a hrozilo, že budou muset čeští vojáci narychlo zemi opustit.

Barták i přes první nesouhlasné reakce chce se sociální demokracií o vojenské afghánské misi ještě jednat. Zvýšení počtů by se podle něj rozhodně netýkalo českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar, kde pracují necelé tři stovky vojáků. Ve hře je posílení týmu odborníků, kteří cvičí afghánské letce či jiného, jenž má na starosti výcvik praporu Afghánské národní armády.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Pavla Tomáška: Válečník Obama odhodil fíkový list
 

Právě se děje

Další zprávy