O svém rozpuštění bude sněmovna hlasovat v pátek

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
8. 8. 2013 17:45
Dění kolem jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny jsme sledovali v online reportáži
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika míří k předčasným volbám, konat by se mohly již na konci října.

Ve čtvrtek odpoledne podal šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc za sociální demokracii, KSČM, TOP 09 a Věci veřejné žádost o svolání mimořádné schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Podepsalo ji celkem 126 poslanců  - 54 z ČSSD, 42 z TOP 09, 26 z KSČM a 4 poslanci VV.

K jednáním, která vyvrcholila podáním této žádosti došlo poté, co ve středu sice vláda Jiřího Rusnoka  nezískala důvěru sněmovny, ale zato se rozpadla takzvaná stojedničková koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Rusnokova vláda získala podporu jen 93 poslanců, 100 hlasovalo proti důvěře. Těsná většina bývalé vládní koalice se ale rozpadla poté, co sál opustili poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián a také předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Ta ve čtvrtek v reakci na své názory, které jsou podle ní v rozporu s poslanci strany LIDEM, na post předsedkyně rezignovala.

Vývoj ve sněmovně a na politické scéně jsme pro vás sledovali online také ve čtvrtek.

17:06 - "Ústava žádné přesné termíny - s výjimkami - nezná. A jestliže Ústava nehovoří o lhůtách, bere se to tak, že to prezident provede bez zbytečného odkladu. Pokud by několik měsíců s takovým krokem otálel, mohl by se dopustit hrubého porušení Ústavy," konstatoval v ČT právník Jan Langmaier.

Zároveň dodal, že v mezidobí po zániku mandátu současné sněmovny a nástupem poslanců nových mohou senátoři přijímat neodkladné předpisy s výjimkou ústavních zákonů, změn rozpočtu či úprav volebního zákona. Jako příklad Langamier uvedl předpisy týkající se například podpory obnovitelných zdrojů, kde by prodlení, k němuž došlo ve sněmovně, mohlo vést například k žalobám na stát a podobně.

Nově ustanovená sněmovna však musí každý takto přijatý předpis na své první schůzi schválit, jinak se stává neplatným.

16:50 - Schůze o rozpuštění sněmovny začne v pátek 16. srpna ve 14:00.

Podívejte se: Žádost o svolání schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny

16:43 - "K mému potěšení bylo také hodně pozitivních reakcí. V ODS zůstávám dál a hodlám tak činit i ve svém dalším politickém životě. Pokud budu ´odejit´, považoval bych to za velkou křivdu. Je mi velmi smutno, že tento krok vyvolal mnoho smutných protireakcí. Včera jsem učinil krok, který jsem projednával s kolegy a říkal jsem své představy, jak by měla ODS pokračovat," nechal se ve čtvrtek slyšet Tomáš Úlehla.

"Pro vedení ODS to nebyla novinka, bavili jsme se o tom již dříve," dodal. Zároveň vyloučil, že by za jeho rozhodnutím byli zákulisní kroky ze strany kmotrů.

16:35 - "Jsou to smutné příběhy nevyzrálých lidí, kteří neunesli svoji politickou odpovědnost. Co se týče Karolíny Peake, nebudu to ani komentovat, nechápu jak šéfka jedné z koaličních stran mohla něco takového udělat, zvláště potom, co o ní vtipkoval pan prezident," konstatoval místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Foto: Ludvík Hradilek

16:20 - Jeroným Tejc, předseda Poslaneckého klubu ČSSD, podal za sociální demokracii, KSČM, TOP 09 a Věci veřejné žádost o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Předkládá ji 126 poslanců  - 54 z ČSSD, 42 z TOP 09, 26 z KSČM a 4 poslanci VV. Informovalo o tom tiskové oddělení ČSSD.

15:44 - Šéf Věcí veřejných Vít Bárta potvrzuje, že také jeho strana podpoří rozpuštění sněmovny. "Mise je splněna a my odcházíme s čistým štítem," řekl s plnou vážností Bárta.

15:25 - "Předpokládám, že využijeme měsíc srpen, abychom sestavili naše kandidátní listiny, přirozeně největší pozornost budeme věnovat našim lídrům, kteří povedou kandidátní listiny v jednotlivých krajích, tak aby to byly jasně ukotvené, výrazné osobnosti," řekl dnes novinářům předseda strany Bohuslav Sobotka, který povede jihomoravskou kandidátku.

Na ní bude společně se statutárním místopředsedou strany a svým častým názorovým oponentem Michalem Haškem.

"Jak po personální, tak materiální stránce je sociální demokracie připravena na rychlou, efektivní a levnou volební kampaň", je přesvědčen Sobotka. Program by strana podle něj mohla představit na programové konferenci v září.

Do programu by se měly dostat také některé návrhy na ústavní změny, jako například stanovení lhůt pro jednotlivé pokusy o sestavení vlády nebo zpřesnění postupu prezidenta při jmenování kabinetu po volbách. Do kampaně půjde ČSSD jako samostatná politická strana, nikoliv v koalici s jinými uskupeními.

Foto: Vojtěch Marek

15:12 - "Pro nás bylo naprosto šokující, že jsme se o tom dozvěděli až z médií, beru to jako podpásovku. Karolína Peake odešls aze sálu a nekomunikovala s námi. Musím dementovat, že by kdokoliv z našich členů o tomto jejím kroku věděl. Do svědomí jí nepolezu, ale je to pro mě smutná politická a osobní zkušenost," řekl první místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová v ČT.

Rozpory mezi "klubem" LIDEM a Karolínou Peake se podle Navrátilové projevil například v odporu proti podepisování bianco šeků bývalé vládní koalici.

Navrátilová také přiznala, že se z regionů ozvalo několik nespokojených členů strany, situace je však podle ní mediálně zveličovaná. Odkázala se mimo jiné na jednání celorepublikové rady.

"Karolína Peake poškodila jméno Liberálních demokratů. Nevím, kam se přimkne a je mi to jedno," dodala Navrátilová.

15:04 - "Je to naše dlouhodobé přání a dlouhodobý cíl. Všichni naši poslanci budou hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Před chvílí jsem byl posledním předsedou poslaneckých klubů, kdo žádost o svolání shcůze podepsal," uvedl v ČT komunista Pavel Kováčik.

15:03 - "Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků...těmto mým slovům z 25.června tehdy málokdo věřil," uvedl na svém facebookovém profilu prezident Miloš Zeman.

Foto: Ludvík Hradilek

13:33 - Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nemůže prezident výrazně prodlužovat dobu od usnesení sněmovny o svém rozpuštění do doby vypsání termínu nových voleb.

"Samozřejmě, že pokud by se Poslanecká sněmovna sešla na základě této žádosti v relativně krátké době a získala potřebné hlasy, tak pak je povinností pana prezidenta této žádosti vyhovět, sněmovnu rozpustit a termín nových voleb vypsat do šedesáti dnů," řekl Rychetský v České televizi.

"Není tam žádná možnost tento termín oddálit - časový rozdíl mezi přijetím usnesením Poslaneckou sněmovnou a vydáním prezidentova rozhodnutí nemůže být v délce týdnů nebo dokonce měsíců, ale tak týdne," nechal se slyšet šéf Ústavního soudu. Rozhodnutí prezidenta o termínu nových voleb je podle něj navíc podmíněno kontrasignací premiéra, která zase závisí na technických možnostech volby zorganizovat.

"Když sněmovna rozhodne o svém rozpuštění, nelze rozhodnutí prezidenta o termínu nových voleb odkládat v řádu měsíců," konstatoval.

Sněmovna si podle něj musí také uvědomit, že legislativní proces nevratně končí s rozpuštěním Poslanecké sněmovny. "Termín bude záviset na tom, jaký mají parlamentní strany zájem, aby byly některé předpisy schváleny," řekl. Okamžikem, kdy končí fungování Poslanecké sněmovny, tím okamžikem - končí okamžikem, kdy ji svým rozhodnutím rozpustí prezident republiky.

13:32 - Poslanci LIDEM Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Lenka Andrýsová a Viktor Paggio ve svém prohlášení deklarovali dodržení veškerých dohod.

"O to víc zarážející je skutečnost, že bývalá předsedkyně strany bez jakéhokoliv upozornění postupovala zcela opačně. Stranický postoj byl dlouhodobě znám, den před hlasováním jednala i republiková rada. Proto odmítáme některé hlasy z regionů kritizující postoj poslanců," citujeme z prohlášení.

Předsednictvo strany vyzve regionální radu ke svolání mimořádného sněmu, který rozhodne o osudu strany.

Foto: Vojtěch Marek

13:10 - "Nepředpokládám, že by se za současné situace chtěla sociální demokracie o volební vítězství s někým dělit," odmítl spekulace o možnosti "volební aliance" v ČT politolog Tomáš Lebeda.

"Narušení" zažitého volebního cyklu může podle Lebedy zhoršit výhled vládních stran na úspěch v komunálních či senátních volbách, kde se může více projevit negativní vliv delšího vládního angažmá.

13:04 - Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová míní, že nejdřívějším termínem konání mimořádné schůze je příští středa. Němcová to řekla v ČT.

12:55 - "Další setrvání pana Úlehly uvnitř ODS je nežádoucí. Buď mu to jako ´chlapovi´ dojde a učiní tento krok sám, nebo na to nemá dostatek kuráže a proto bude ´odejit´," řekl pro Aktuálně.cz předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

"Na jeho vysvětlení již nečekám, protože mohl své postoje a kroky obhajovat a vysvětlovat do včerejšího dne - dnes už je pozdě," dodal.

Podle ČTK se místní sdružení ODS ve Zlíně k "velmi závažné situaci" vyjádří až po pátečním zasedání místní rady. Říká to jeho předseda Miroslav Chalánek.

12:46 - ODS je podle šéfa svých poslanců Marka Bendy nejednotná a proto se do předčasných voleb příliš nehrne. "Není to nic, co by nám svědčilo. Necháme v tomto případě svobodné hlasování," řekl.

Kvůli nutnosti projednat některé klíčové předpisy - ať už jde o technické normy k občanskému zákoníku nebo zákon o značení lihu - by on sám preferoval rozpuštění sněmovny přespříští týden nebo i později.

"Lídrem naší kampaně by měla být Miroslava Němcová, o tom, kdo bude předsedou strany rozhodneme až po volbách," nechal se také slyšet Benda.

ČSSD bude zase, podle šéfa jejího poslaneckého klubu Jeronýma Tejce, chtít nejprve vyřešit zrušení sKaret.

Foto: Ludvík Hradilek

12:25 - Předčasné volby znamenají nevýhodu pro menší a méně známá politická uskupení s ambicemi na zisk poslaneckých mandátů. Jedním z nich je například politické hnutí ANO Andreje Babiše.

Jak si mnozí mohli všimnout, hnutí již zahájilo například billboardovou kampaň a jeho členové se nyní chystají objet regiony. Na jménech lídrů jednotlivých regionálních kanidátek se zatím pracuje.

Sám Babiš si slibuje, že navzdory tomu, že jeho hnutí zatím není příliš známé, mohlo by získat kolem deseti procent hlasů ve sněmovních volbách. "Můžeme předložit jiný druh politiků," dodal podnikatel, který mimo jiné slibuje transparentní financování kampaně.

12:07 - "Já si nemyslím, že by po volbách měla vzniknout nějaká vláda, která by byla kočkopsem, já doufám, že tady bude vytvořena jasná levicová většina," odmítl možnost vzniku koaliční vlády ČSSD a TOP 09 také šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"ODS a TOP 09 nepatří mezi programově blízké strany a já nepředpokládám, že bychom s těmito stranami vytvářeli po volbách koalice," dodal s tím, že ČSSD bude hledat programově blízké partnery.

Foto: CPA Eduard Erben

11:37 - Navzdory Floriánově rozhodnutí vystoupit z ODS navrhuje šéf pražské organizace Bohuslav Svoboda jeho vyloučení. Z toho důvodu by se dnes mělo sejít také vedení pražské ODS. Svoboda to řekl ČTK.

Podle svých slov bude usilovat také o vyloučení pražského "kmotra" Tomáše Hrdličky, o němž se mluví jako o strůjci včerejšího "názorového obratu" poslanců Floriána a Tomáše Úlehly. Sám Svoboda však uznává, že v případě Hrdličky to bude složitější, protože stanovy neporušil. Domnívá se ale, že svou činností ODS poškozuje.

11:22 - "V případě, že voličům navrhneme věrohodný pravicový program, budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, s kterým nemůžeme souznít," řekl ve čtvrtek novinářům šéf poslaneckého klubu TOP 09-STAN Petr Gazdík.

"Sociální demokracii ovládl Miloš Zeman a je zřejmé, že TOP 09 bude zápasit o zachování systému liberální parlamentní demokracie," dodal o něco později místopředseda strany Miroslav Kalousek. Podle něj se prezident snaží politický systém měnit na autokratický.

Foto: Vojtěch Marek

10:49 - "Snažíme se jednat rychle - důvodem je přijetí zákona o státním rozpočtu, protože nová vláda potřebuje mít dostatek času k sestavení rozpočtu. Domnívám se, že součet poslanců ČSSD, KSČM a TOP 09 poskytuje dostatek hlasů k rozpuštění sněmovny - a to je to nezbytné minumum, doufám, že nás podpoří také další strany," nechal se na brífinku vedení strany slyšet šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

ČSSD by dnes měla podat žádost o svolání mimořádné schůze, kde se bude jednat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Podle šéfa poslanců sociální demokracie by se schůze mohla konat už v úterý nebo ve středu, nejpozději však přespříští týden. Předčasné volby by poté následovaly v časovém rozmezí dvou a půl až tří měsíců.

Co se předčasných voleb týče, nechal se Sobotka slyšet, že strana uspořádá programovou konferenci- nicméně za hlavní témata kampaně označil snahy zvrátit rozpad státu a pokles životní úrovně.

Podle Michala Haška bude nyní hrát Rusnokův kabinet již pouze epizodní roli. Lubomír Zaorálek následně vyjádřil spokojenost nad výsledkem včerejšího jednání. "Toto je splněním našeho cíle. Jde tu totiž také o to, jestli o poměrech zde má rozhodovat pan Hrdlička a další viditelní i neviditelní kmotři, nebo veřejnost a lidé," řekl.

Do rozpuštění Sněmovny chtějí sociální demokraté stihnout schválit některé důležité návrhy zákonů, včetně zákonů o značení lihu, které mají zabránit opakování metanolové aféry, nebo zrušení sKaret. "Jsme ochotni jednat například o technických normách k občanskému zákoníku," řekl na tiskové konferenci Tejc.

10:38 - "Ukázalo se to, co jsem říkala již dříve, že stojednička je mrtvě narozené dítě... Pro rozpuštění Poslanecké sněmovny jsme se mohli rozhodnout již před několika týdny, kdyby nás ODS spolu s TOP 09 nepřesvědčovaly, že můžeme ve spolupráci pokračovat," řekla Peake v ČT.

10:30 - Poté, co byl spolu s Tomášem Úlehlou vyloučen z poslaneckého klubu ODS, rozhodl se Jan Florián ve čtvrtek ráno ukončit své členství ve straně, jak informuje ČT.

10:09 - O svém rozpuštění by mohla sněmovna jednat již příští týden. "My máme připravený návrh na to, aby se uskutečnila mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, a budeme usilovat o to, aby proběhla příští týden," řekl po jednání grémia sněmovny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by sněmovna návrh na své rozpuštění schválila a prezident by ji poté rozpustil, konaly by se nové volby do dvou měsíců. ČSSD požádá o svolání mimořádné schůze ještě dnes.

09:55 - Poslanecká sněmovna dnes dopoledne řeší, co by předčasné volby znamenaly pro důležité zákony, které ve sněmovně leží. Má totiž rozhodovat o senátním návrhu na zrušení sKaret nebo o zákonu o státních úřednících.

09:43 - ODS musí rychle vyřešit, jak sestaví kandidátky pro případné předčasné volby, se kterými dosud nepočítala. "Musíme promyslet, jakým mechanismem budeme sestavovat kandidátky, toho času bude neuvěřitelně málo, musíme to rychle rozhodnout," řekl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Grémium ODS již od rána řeší, jak se na volby připravit.

Fakt, že poslanci Tomáš Úlehla a Jiří Florián, kteří nehlasovali proti Rusnokově vládě, skončí po svém vyloučení z klubu i ve straně, je podle Stanjury "jasná věc". "Tím rozhodnutím se nechali koupit a nemají v ODS co dělat," vysvětlil. Podle něj je vyloučí buď místní organizace, nebo na návrh regionálních buněk výkonná rada, která by se měla sejít v příštích dnech.

Foto: Vojtěch Marek

09:18 - Karolína Peake rezignovala na post předsedkyně strany LIDEM. Učinila tak v reakci na své včerejší rozhodnutí odejít při hlasování o důvěře ze sněmovny, čímž fakticky podpořila Rusnokovu vládu.

Důvodem je podle ní fakt, že se její názory rozcházejí s názory kolegů, které nechce ze své pozice blokovat. Strana podle ní nyní potřebuje někoho, kdo bude mít sílu pokračovat. Více čtěte zde.

08:20 - "Připadalo mi zbytečné hrát tu šarádu až do konce, když bylo jasné, že padla dohoda o stojedničce, kterou podpoříme Miroslavu Němcovou, kterou pošleme Jiřího Rusnoka do demise a která schválí všechny zákony, které jsme chtěli i my," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake, která ve středu jako jedna ze tří zástupců koalice opustila sněmovnu při hlasování o důvěře. Celý rozhovor naleznete zde.

7:20 - Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že premiérem jmenuje toho, koho mu vítězná strana doporučí.

"Měl by to být člověk, kterého mi ta strana jako premiéra doporučí. (...) V každém případě bych vyšel z doporučení sociální demokracie, protože se domnívám, že strana uvnitř sebe sama si má vybrat toho nejvhodnějšího reprezentanta za premiéra," řekl prezident.

V projevu ve sněmovně Zeman prohlásil, že premiérem jmenuje "představitele" vítězné strany, tedy ne nutně předsedu. Což si komentátoři a analytici vyložili jako náznak toho, že Zeman nechce za předsedu vlády předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Miloš Zeman ve sněmovně.
Miloš Zeman ve sněmovně. | Foto: Vojtěch Marek

7:15 - Od rána budou jednat o rozpuštění dolní komory Parlamentu a volbách vedení stran. V osm se sejdou špičky sociálních demokratů, v půl deváté grémium ČSSD. Ještě dopoledne se má také uskutečnit schůzka vedení sněmovny s předsedy poslaneckých klubů.

6:55 - S návrhem na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb přišla krátce po hlasování o důvěře vládě TOP 09.

"Mělo smysl se pokoušet o sestavení vlády v situaci, kdy to vypadalo, že bývalá koalice má sto jedna poslanců. Ve chvíli, kdy je nemá, je zbytečné protahovat agónii," prohlásil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

Pokud budou s rozpuštěním Sněmovny souhlasit i ČSSD a KSČM, je dost hlasů zajištěno - dohromady mají kluby TOP 09, ČSSD a KSČM 122 poslanců, tedy jen těsně nad nutnou hranicí většiny nutné pro ústavní seberozpuštění sněmovny, což je 120 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy