Nominační sněmy ODS: Většina jen pár dnů před kongresem

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 10. 2012 23:02
Nedostatek času před kongresem kritizoval po volbách i předseda senátorů ODS Kubera
Co bude dál?
Co bude dál? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Regionální sněmy ODS probíhají na poslední chvíli před kongresem strany: většina krajských sdružení se sejde během tohoto týdne, posledních pět krajů dokonce až ve čtvrtek, pouhé dva dny před volebním kongresem.

Zatím tak proběhly nominační regionální sněmy jen v sedmi krajích. A předseda ODS Petr Nečas prozatím nemůže mít z výsledků velkou radost.

Nominaci získal na Zlínsku, Vysočině a v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Naproti tomu na Královéhradecku, Pardubicku ani na Liberecku neuspěl.

Ačkoliv ne všechny dílčí oblastní sněmy vyjádřily současnému předsedovi podporu, i tam na většině z nich bodoval. To potvrzuje i sonda Aktuálně.cz, podle které jsou regiony ODS nespokojené, měnit předsedu teď ale nechtějí.

Mrazivo po volbách

Po ledové sprše krajských a senátních voleb nicméně tu a tam kritika zazněla: v Rychnově nad Kněžnou oblastní sdružení přijalo usnesení žádající Nečase, aby už nekandidoval, v Sokolově zas doporučili svým delegátům hlasovat pro vyslovení nedůvěry současnému předsedovi.

Sám Petr Nečas pro Týden.cz označil možnost, že se protikandidát objeví až na kongresu, za věc "na hranici puče".

Osud Petra Nečase jako předsedy strany a premiéra je úzce spojen s osudem vládního daňového balíčku, a tím i osudem vlády. Stále není jasné, kdy se o daňových změnách bude ve sněmovně hlasovat: zda už tento týden, nebo až po kongresu ODS.

Protikandidát - zatím - žádný

Jak už psal deník Insider, šestice poslaneckých rebelů už uvažovala i o Nečasových protikandidátech. Oslovila ministra průmyslu Martina Kubu a také ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Oba tento plán ale odmítli s tím, že nebudou kandidovat "proti Petru Nečasovi".

Blažkovo jméno neformální vůdce rebelů Petr Tluchoř přesto zopakoval v pondělí i veřejně.

"Na kongresu se ale může stát cokoliv," upozornil už před časem v Insideru vlivný člen ODS. Petru Nečasovi se sice zatím nepostavil protikandidát, otázkou nicméně je, co by se stalo, kdyby ani tak nebyl Nečas v tajné volbě zvolen.

"Pak by se zřejmě utvořila skupina, která by hledala cestu, co dál. A minimálně Martin Kuba by si možná o místo předsedy řekl," dodává tentýž zdroj.

Souboj o prvního místopředsedu

I když Petr Nečas zůstane předsedou strany, obmění se lidé kolem něho. Z dosavadních místopředsedů chtějí sice až na Pavla Drobila kandidovat všichni, otázkou je, jak velkou podporu získají od delegátů kongresu v Brně.

Souboj se strhne hned o funkci pravé ruky předsedy, tedy 1. místopředsedu: kandidovat chce znovu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, její křeslo ale chce i ministr průmyslu Martin Kuba. Ten už získal nominaci na zlínském regionálním sněmu (Němcová jen nominaci na řadovou místopředsedkyni). Navíc by se o toto místo utkal i Ivo Strejček z jejího vlastního regionu Vysočina.

Do vedení ODS by se tentokrát opět měla dostat po dvouleté přestávce Praha - tady budou o funkci místopředsedy usilovat ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a poslanec Boris Šťastný.

Vítěz Pospíšil i Moravan Blažek

Za Plzeňsko hodlá opět do vedení kandidovat exministr Jiří Pospíšil, jediný vítěz krajských voleb za ODS. Za Střední Čechy se očekává kandidatura Petra Bendla, zároveň je to ale domovský kraj rebela Petra Tluchoře.

Jižní Morava zřejmě bude opět nominovat Pavla Blažka, naopak severní Morava zřejmě tentokrát nebude nominovat nikoho - její zástupce Pavel Drobil jako volební manažer strany po volbách už svoji další kandidaturu vyloučil.

Severní Morava ale i tak zastoupení v nejužším vedení strany mít bude - osobou Zbyňka Stanjury, který je jako předseda poslaneckého klubu členem grémia ODS automaticky. Podobné je to se severními Čechami, za které bude v grémiu nový předseda senátorů za ODS Jaroslav Kubera.

 

Právě se děje

Další zprávy