Regiony Nečasovu hlavu nechtějí, krachu navzdory

Jakub Novák
22. 10. 2012 18:07
Obměnit by se ale mělo širší vedení strany
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Fiasko v letošních volbách smete spíše než předsedu ODS Petra Nečase jeho nejbližší spolustraníky v grémiu strany.

Vyplývá to z reakcí občanských demokratů, které oslovilo Aktuálně.cz.

Za Nečasovou "imunitou" přitom stojí zejména dvě věci - obava z pádu vlády a případných předčasných voleb, které by ODS v současnosti ještě více oslabily, a skutečnost, že se ve straně doposud neobjevil nikdo, kdo by na případně uvolněný post předsedy nastoupil.

"Rozhodně se musí změnit přístup, ale ne nevyhnutelně přes výměnu předsedy," říká šéf karlovarské ODS Jiří Vaněček a dodává, že obměna by se měla týkat širšího vedení strany.

Podobný názor zaznívá i z druhého konce republiky, z Olomouckého kraje. Předseda zdejší regionální organizace občanských demokratů Robert Knobloch nyní od Nečase očekává vysvětlení povolební situace společně s návrhem toho, jak bude ODS postupovat do budoucna.

"Výsledek byl celoplošně pro ODS mizerný, kus zodpovědnosti je na vládní politice. Navíc pro voliče je naše politika nesrozumitelná, jsou zmatení, budeme muset lépe vysvětlovat naše kroky. Neříkám, že se musí měnit předseda, navíc tu nikdo další, kdo by Nečase mohl nahradit, není," konstatuje Knobloch.

Předsedu hájí i šéf ústecké ODS, poslanec Jan Kubata.

"Za neúspěch v krajských volbách nemůže pouze jeden viník," konstatuje Kubata a stěžuje si na místopředsedy strany.

"Už dříve jsem říkal, že místopředsedové neodvádějí práci, jakou by měli, na druhou stranu někteří z nich by své funkce obhájit měli. Umím si představit i variantu, kdy by Petr Nečas zůstal předsedou strany a došlo by k obměně grémia," dodává.

Jan Čechlovský z pardubické ODS se k současné situaci vyjadřuje poměrně střízlivě, i když i z jeho reakce je znát, že ho výsledky letošních voleb nenechávají chladným.

"Nebudu nikomu nic vzkazovat prostřednictvím médií, ale jsem přesvědčen, že ODS určitě čeká větší obměna vedení a diskuse k personáliím obecně," říká.

Kdo na Nečasovo místo?

Navíc podobně jako Knobloch zdůrazňuje fakt, že se v ODS zatím žádný Nečasův protikandidát neobjevil, a jakákoliv úvaha o Nečasově výměně je proto zatím pouze spekulativní.

Kromě neexistence vhodného protikandidáta je nasnadě i další důvod, proč je pro některé občanské demokraty tak důležité, aby se Nečas na postu předsedy strany udržel - v případě jeho odstoupení z funkce předsedy by s největší pravděpodobností musel opustit i křeslo předsedy vlády. To by znamenalo pád vlády doprovázený nejistotou, že se jí podaří sestavit znovu.

V opačném případě by totiž - vzhledem k současné situaci ve sněmovně - byly jediným dalším možným krokem předčasné volby.

A na ty se ODS po fiasku v krajských a senátních volbách příliš necítí.

"Jsem hluboce přesvědčen, že předseda Nečas již odpovědnost za volby vyvodil. Nepřeji si pád vlády a jsem pro řešení, které umožní se mu vyhnout," říká šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

"ODS by předčasné volby uškodily, považuji za důležité, abychom volební období dotáhli až do konce," souhlasí s Kadrnkou Vaněček.

Olomoucký občanský demokrat Knobloch považuje předčasné volby za řešení, k němuž by stálo za to přistoupit až v okamžiku, kdy by volání z krajů nebylo vyslyšeno a ke změnám v politice ODS by nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy