Nejoblíbenějším hejtmanem je Hašek, Rath je poslední

Domácí Domácí
26. 11. 2009 10:50
Zásadně rozdílné jsou názory na pražského primátora Pavla Béma
Michal Hašek je nejoblíběnějším hejtmanem
Michal Hašek je nejoblíběnějším hejtmanem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hejtmani po dnešku vědí, jak si stojí v očích svých voličů. Na jedné straně stojí Michal Hašek coby nejoblíbenější muž z regionů, na straně druhé David Rath, který ve svém kraji získal nejnižší podporu.

Ukázalo to šetření společnosti SANEP, která provedla internetový průzkum po jednotlivých krajích. Ve dnech 4.-11. listopadu oslovila agentura přes 45 tisíc respondentů, zpátky dostala reprezentativní vzorek 15 100.

Pokud jde o nejoblíbenějšího Haška, hejtmana Jihomoravského kraje, s jeho prací je více či méně spokojeno 64 % dotazovaných.

Velice oblíbeným je také hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas, který získal od svých krajanů 56 % kladných hlasů, a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek se ziskem rovněž 56 % kladných hlasů.

Čtvrtým nejlépe hodnoceným hejtmanem, jehož práci oceňuje více jak padesát procent dotázaných, je šéf Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Nejhorší vysvědčení získal hejtman Středočeského kraje David Rath, který si u Středočechů vysloužil pouze 27 % kladných hlasů a ze všech 13 hejtmanů se tak stal nejhůře hodnoceným.

Foto: SANEP

Volby do zastupitelstev krajů, které se konaly ve dnech  17.-18.10. 2008 vyhrála ČSSD, a došlo tak k vystřídání v podstatě jednobarevné krajské vlády ODS za vládu ČSSD s výjimkou Prahy, která zůstala i nadále jako jediný celek pod vlajkou ODS.

Nejrozporuplnější názor vzbuzuje u svých obyvatel hejtmanka Plzeňského kraje MUDr. Milada Emmerová, s níž je sice spokojeno 46 % dotázaných obyvatel kraje, nespokojenost však projevilo 42 % dotázaných.

Foto: SANEP

Stejný počet kladných a záporných hlasů (41 %) má hejtman Pardubického kraje Mgr. Radko Martínek a hejtman Libereckého kraje Bc. Stanislav Eichler, s jehož prací je spokojeno 40 % respondentů a naopak nespokojeno 39 % dotázaných v Libereckém kraji.

Činnost Pražského primátora Pavla Béma hodnotí kladně souhrnem 48 % Pražanů, což je až páté místo v celkovém hodnocení. Ovšem zanedbatelná není ani neméně početná skupina 46 % dotázaných Pražanů, kteří s činností Pavla Béma spokojeni nejsou. Téměř shodné negativní a pozitivní hodnocení Pavla Béma svědčí o značném názorovém rozporu obyvatel Prahy na jeho činnost.

Foto: SANEP

 

Právě se děje

Další zprávy