Nejen Tůma. Kalousek získal posilu i ze Slovenska

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 7. 2010 15:00
Členem ekonomického týmu TOP09 bude autor slovenské reformy zdravotnictví Zajac.
Nový ministr financí
Nový ministr financí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - TOP 09 potvrdila, že jejím lídrem pro pražské volby bude bývalý guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. On sám je momentálně na dovolené, takže oficiální představení kandidáta na pražského primátora se obešlo bez něj.

Zároveň ale TOP 09 představila Tůmu jako člena expertního ekonomického týmu strany.

"Je to silný tým," prohlásil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. "Samozřejmě je k dispozici nejen TOP 09, ale i koalici."

V týmu je i Zajac

Kromě sebe a Tůmy do něj Kalousek počítá ministra práce Jaromíra Drábka, ministra zdravotnictví Leoše Hegera, svého předchůdce v ministerském křesle Eduarda Janotu - a pak také bývalého slovenského ministra zdravotnictví Rudolfa Zajace.

Zajac nastoupí počátkem srpna na Kalouskovo ministerstvo jako jeho poradce.

Rudolf Zajac proslul tvrdou reformou slovenského zdravotnictví. Protože se TOP 09 už před volbami netajila tím, že jeho rad využívá, strefovala se do Zajacovy reformy před volbami nejvíce ČSSD. Např. svými klipy, které líčily slovenské zdravotnictví ve velmi temných barvách.

Náměstkem bude "silná" osobnost

ODS už Miroslavu Kalouskovi navrhla jméno jeho prvního náměstka za občanské demokraty.

"Neoficiální konzultace mi dávají naději, že mi bude nabídnuta skutečně mimořádně kompetentní osoba, jejíž kvalifikace si vážím, ale já to jméno opravdu nemohu říct," řekl jen tolik Kalousek.

Ministr financí už dal nicméně najevo, že se kontrolovat občanskými demokraty nenechá.

"Ministerstvo je monokratický orgán a koaliční náměstek tam nepřichází jako kontrolor. Rozhoduje ministr. Pokud by náměstci z řad TOP 09 neposlouchali své ministry, my budeme první, kdo řekneme: vyhoďte je," prohlásil ve středu Kalousek.

Už v úterý, v den nástupu do úřadu, oznámil, že musí odejít náměstek Jan Málek z KDU-ČSL.

"Pan Málek je za KDU-ČSL a KDU-ČSL se nedostala do sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení," řekl v úterý Rádiu Česko Kalousek, sám bývalý člen strany lidové.

 

Právě se děje

Další zprávy