Nejdůvěryhodnější je podle lidí Klaus, nejméně sněmovna

mp
4. 2. 2008 17:20
Podle lednového průzkumu CVVM věří prezidentovi 58 % občanů
Václav Klaus na nedávné návštěvě Plzně. Prezident pravidelně obsazuje první příčky v průzkumech důvěry
Václav Klaus na nedávné návštěvě Plzně. Prezident pravidelně obsazuje první příčky v průzkumech důvěry | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nejvíce důvěry požívá mezi občany prezidentský úřad, potvrdil lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). I tak je ale důvěra k prezidentu Klausovi za poslední rok vůbec nejnižší.

Pravidelný průzkum CVVM nepřinesl žádný významný posun v pohledu občanů na politické instituce.

Většina z nich si oproti předešlým statistikám mírně pohoršila - nejslabší výsledek zaznamenala poslanecká sněmovna, které důvěřuje pouze pětina dotázaných.

Na opačném konci pořadí je úřad hlavy státu představovaný Václavem Klausem s 58 procenty. Necelý týden před první prezidentskou volbou jde ale vzhledem k minulým výzkumům o poměrně slabý výsledek. Například v únoru 2007 věřilo Klausovi 76 procent lidí.

Vláda vedená premiérem Mirkem Topolánkem se drží už třetí měsíc pod třiceti procenty, stejně jako poslanecká sněmovna (21 %) a senát (23 %). Přes 40 procent se naopak vyšplhala důvěra v krajská a obecní zastupitelstva.

Důvěru v politické instituce mají zejména mladší lidé, občané s vyšším vzděláním a dobrou životní úrovní.

"Podprůměrná podpora je patrná především mezi dotázanými se špatnou životní úrovní, lidmi staršími šedesáti let a voliči ČSSD a KSČM," uvádí zpráva k lednovému šetření.

Celková spokojenost občanů s politickou situací v Česku je pak pouhých 11 procent; čtvrtina dotázaných si svou odpovědí není jistá a 60 procent lidí se vyjádřilo negativně.

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy