Nečas už ví, koho chce za Drobila. Poradí se s ODS

Kateřina Eliášová
3. 1. 2011 20:32
Premiér chtěl Mencla nebo Římana, Praha navrhuje Chalupu
Kdo za Pavla Drobila? Premiér Petr Nečas se poradí se špičkami ODS
Kdo za Pavla Drobila? Premiér Petr Nečas se poradí se špičkami ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) už ví, koho chce usadit do uvolněného křesla po ministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi (ODS).

Hodlá se o tom ještě poradit s členy nejužšího vedení své strany na ranním zasedání grémia.

Místopředseda občanských demokratů Drobil na svůj post ve vládě rezignoval koncem loňského roku poté, co se provalila údajná úplatkářská aféra v jeho resortu.

Zatím je jasné, že si chce ODS životní prostředí nechat a že jej chce obsadit natrvalo, ne jen jako provizorní řešení do případné jarní vládní rošády.

Sám předseda vlády podle zjištění Aktuálně.cz uvažoval o dvou jménech: stranickém expertovi na problematiku životního prostředí, jihomoravském poslanci Václavu Menclovi a svém poradci a někdejším ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Římanovi.

Muž pro ekozakázku

Nečasův výběr je logický. Na uvolněný post totiž potřebuje politika loajálního, díky němuž by dohlížel na průběh obřího tendru na likvidaci ekologických škod. Premiér prosazuje jeho zrušení a nové podmínky.

Nový plán dostal na starost právě Drobil, který se, stejně jako premiér, klonil k myšlence rozdělit zakázku na několik menších.

Nečasův blízký spojenec Říman se ale z případného vládního angažmá vyloučil sám. Že se nechce vrátit do ministerského křesla avizoval už předloni. "Nakonec pan premiér se mě neptal ani teď, zda bych do toho šel," uvedl Martin Říman.

Václav Mencl nechce rovněž situaci komentovat a odkazuje na premiéra. Ten v pondělí po setkání s prezidentem Václavem Klausem prohlásil, že vyřešení situace na ministerstvu životního prostředí se rýsuje v řádu dní, než týdnů. O případných adeptech ale Nečas mlčí.

"Existují nejméně dvě další jména, dosud nezveřejněná. Jenže uvádět je ještě před jednáním grémia, by pro ně byl polibek smrti," uvedl bez dalších podrobností člen nejužšího vedení strany.

Tah Chalupou

Nečasovy preference případných nástupců Drobila obohatila o další jméno pražská organizace, když na uvolněné místo nečekaně nabídla svého staronového místopředsedu, starostu Prahy 6 a poslance Tomáše Chalupu (ODS).

"Je to chytrý, pracovitý a skandály nepošpiněný nadějný politik," pěje na dejvického starostu chválu šéf pražské ODS Boris Šťastný, ačkoliv Chalupa se nikdy předtím problematice životního prostředí nevěnoval.

Ne všichni členové pražské buňky mají z jeho případné nominace radost. Chalupa byl totiž dlouhá léta nekritickým spojencem primátora Pavla Béma (ODS), což jej nakonec stálo i křeslo ve vedení pražské ODS, kam se nyní po půl roce vrátil.

Část pražské ODS dokonce tvrdí, že Chalupa je nominantem místopředsedy ODS Alexandra Vondry. Ten to ale popírá.

Na druhou stranu Praha by v ministrovi životního prostředí získala vlivného spojence pro vyřešení problematiky zpožděné stavby čistírny odpadních vod, za níž jí hrozí milionové sankce z Bruselu.

Tomáš Chalupa se dokonce v případě čističky angažoval osobně. Praha 6 si prosadila klíčovou podmínku, že při její stavbě nebudou její území křižovat kamiony se stavebním materiálem a doprava se přesune na vodu.

To stavbu čistírny prodraží, protože lodní přeprava bude podle šéfa odboru městských investic Jiřího Tomana o třetinu dražší. Případný vítěz si bude muset podle podmínek tendru najmout flotilu šesti nákladních lodí.

 

Právě se děje

Další zprávy