Nečas: Rebelové si berou ODS a zemi jako rukojmí

Martina Machová Martina Machová
3. 11. 2012 12:44
Vedle ataku na rebely si sypal popel na hlavu za výsledek v krajských volbách
Petr Nečas se pustil do odpůrců a vyzval k vymýcení prospěchářství a intrikánství
Petr Nečas se pustil do odpůrců a vyzval k vymýcení prospěchářství a intrikánství | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Předseda vlády a ODS Petr Nečas zahájil na brněnském výstavišti stranický kongres emotivním projevem, ve kterém se pustil do svého stranického souputníka Petra Tluchoře.

Vyčetl mu, že podstatou sporu, který dohnal jeho vládní kabinet na hranici, kdy není jasné, zda vydrží následující sněmovní týden, je jen mocenský střet uvnitř ODS.

Podle Nečase někdejšímu vlivnému předsedovi poslaneckému klubu Petru Tluchořovi nejde o daňové zákony. Podtrhl to výčtem situací, kdy Tluchoř a spol. hlasovali pro zvyšování daní v minulosti.

"Co mne štve je, že si bere jako rukojmí ODS a naši zemi," eskaloval Nečas svůj projev směrem k šestici poslanců, kteří mu kvůli zvyšování daní vypověděli poslušnost.

Podle lídra ODS totiž nikdo včetně Tluchoře "nekřičel a neburácel", když vlády s občanskými demokraty v čele či alespoň s výrazným podílem zodpovědnosti na jejím vzniku daně zvyšovali. 

V letech 2007, tedy za vlády Mirka Topolánka, v roce 2009 za vlády Jana Fischera, nebo v roce 2011, tedy již za vlády Petra Nečase.

"Marně pátrám, v čem se situace liší, a nenašel jsem nic. Vyjma jedné věci, u prvních tří byl předsedou poslaneckého klubu Petr Tluchoř, u čtvrtého není," konstatoval.

V případě zvyšování daní v roce 2009 pak překřtil tehdejší soubor daňových zákonů, pro který se obecně užívá termín "Janotův balíček", podle tehdejšího ministra financí, na "Janotův a Fuksův balíček".

Rýpnul si tak do dalšího Tluchořova spojence, někdejšího prvního náměstka na ministerstvu financí, dnes poslance Ivana Fuksy, který rovněž odmítá zvednout ruku pro vládní podobu daňových zákonů.

Ivan Langer na kongresu ODS
Ivan Langer na kongresu ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Kdo může za volební prohru

Nečas se ve svém projevu rovněž obsáhle věnoval špatnému výsledku občanských demokratů v krajských volbách s tím, že začal výčtem chyb, kterých se podle sebe dopustil.

Jako zásadní uvedl, že kvůli zahlcenosti prací přistupoval k vládním reformám technokraticky, nedokázal o jejich podstatě mluvit s členskou základnou, natož s voliči, a nekonečné opakování slova „reformy" voliče unavovalo a otravuje.

Podle Nečase by řešením pro ODS bylo v případě, že její předseda je současně premiér, zřízení funkce "výkonného místopředsedy", v jehož kompetenci by bylo právě řízení strany.

"Byli tři premiéři z ODS a nikdy to nefungovalo. Mělo by to být poučení pro všechny a měli bychom to začít napravovat ještě dnes," vyzval delegáty k úpravě organizace vedení strany. O pozici výkonného místopředsedy se v ODS hovoří již delší dobu, vždy ovšem zůstalo jen u deklamací na kongresech.

Za další chybu označil, že místo toho, aby říkal i ostřejší výroky při chybách svých ministrů veřejně, řešil to jen na uzavřených jednáních. Jako příklad uvedl nefungující dopravní registr nebo případ sKarty či kolapsu vyplácení sociálních dávek. "Považoval jsem za klíčové, abych uklidňující činitel," vysvětloval své mlčení, kterým údajně reagoval na hádky v koalici.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba | Foto: Ludvík Hradilek

Topolánkovi kmotři a Sarajevo

Podle Nečase ale jen jeho vlastní pochybení či opomenutí za špatný volební výsledek nemůžou. ODS je podle něj nositelem symbolu korupce, klientelismu, kmotrů a vlády peněz. Uvedl, že v čele s ním je pak vnímaná jako chladná strana, která se nezajímá o běžné starosti lidí. „Nejsme takoví, ale působíme tak," dodal.

Strana se podle něj musí vyvarovat kroků, kterými se sama poškozuje. „My sami jsme vypustili slova jako "kmotr"," vzpomněl svého předchůdce Mirka Topolánka, který tak označil šedé eminence ODS. Nečas to následně označil za nejhorší čin od Sarajevského atentátu, kdy se část ODS pokusila odstranit Václava Klause.   

Podle Nečase se strana nemá nechat zatáhnout do hry na "čisté" a "špinavé". Zdůraznil ovšem, že v ODS by měli "jít nahoru lidé důveryhodní a nedůveryhodní musí jít na okraj".   

V závěru svého projevu pak naznačil, že se domnívá, že by ODS pomohlo jeho znovuzvolení předsedou. Varianta, kdy se vymění předseda a strana se začne více vyhraňovat vůči koaličním partnerům, podle něj není cestou k dalšímu úspěchu.

Na Nečasovu výtku o "kmotrech" reagoval ve svém projevu Mirek Topolánek s tím, že pojmenování pronesl jen na uzavřeném jednání. Zároveň si neodpustil "šťouch" že byl poslední předseda, který dovedl ODS k vítězství.

Za problémy ODS označil fakt, že strana dopustila vznik mocenského centra na Hradě ale i výhru ODS v krajských volbách 2004, která dala vzniknout regionálním mocenským centrům.

"Pokládat vlastní vládu je zhůvěřilost," glosoval Topolánek současnou situaci ve sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy