Návrat Radka Johna do vlády nepředpokládám, míní Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 5. 2011 12:54
Podle šéfa poslanců TOP 09 Gazdíka se VV musejí přestat chovat jako "opozice v koalici"
Petr Nečas s Radkem Johnem.
Petr Nečas s Radkem Johnem. | Foto: Jan Langer

Praha/Bagdád - Premiér Petr Nečas (ODS) nepředpokládá, že by se opětovně zvolený předseda Věcí veřejných Radek John vrátil do vlády.

V Bagdádu, kde je na zahraniční cestě, novinářům Nečas řekl, že se John vzdal vládní funkce po zralé úvaze a mnohé nasvědčuje tomu, že názor nezmění.

Předseda vlády zopakoval, že pro fungování koalice by bylo lepší, kdyby byli ve vládě zastoupeni předsedové všech stran, ale není to nepřekročitelnou podmínkou.

John se s odvoláním na překážky, které mu měl Nečas klást při personálním obsazování úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí, na funkci rozhodl rezignovat 11. května. Minulý pátek demisi přijal prezident Václav Klaus.

"Když to řeknu velmi otevřeně, tak rezignace oficiálně nastala na konci minulého týdne," dokládal Nečas, že John svůj krok důkladně zvažoval.

Gazdík: VV se musí přestat chovat jako opozice v koalici

Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by měly Věci veřejné přestat být "opozicí v koalici", jak postupovaly doposud. "Pokud se přístup VV nezmění, setrvání této strany v koalici by nemělo smysl," řekl Gazdík v reakci na opětovné zvolení Johna do čela VV.

Podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury se politika VV nezmění. Oba politici by byli raději, kdyby se John vrátil do vlády. Stanjura zdůraznil, že ODS nezpochybňuje nárok VV na čtyři místa ve vládě.

VV mají stále platné usnesení, že žádají odchod ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Když má někdo obrovské problémy a skandály, snaží se je překrýt tím, že vznáší nové a nové požadavky," komentoval to Gazdík. Rozumí tomu, že VV nemají nyní čtyři ministry, ale způsobily si to prý samy. Změnám ve vládě se podle Gazdíka TOP 09 a Starostové nebrání, musí být ale podle výsledků práce; za svými ministry stojí.

 

Právě se děje

Další zprávy