Našli jsme místa pro Obamu. Tady by mohl mluvit k Praze

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
5. 3. 2009 12:45
V hlavním městě jsme hledali místo pro dubnový projev prezidenta USA. Za zády prezidenta musí být Hradčany.
Chrám svatého Víta na Hradčanech. Nádherná dominanta, jakou v Americe nemají. Ani v Disneylandu.
Chrám svatého Víta na Hradčanech. Nádherná dominanta, jakou v Americe nemají. Ani v Disneylandu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tým prezidenta Baracka Obamy hledá v Praze místo, kde by mohl nově zvolený lídr Ameriky promluvit v dubnu při své návštěvě České republiky.

Podmínka zní: Má to být pod širým nebem a za zády politika se musí rýsovat silueta Hradčan.

Má to být podobné, jako když loni v červenci řečnil v Německu před Brandenburskou bránou. Tehdy ho pod širým nebem poslouchalo 200 tisíc Němců.

"Stejně jako je pro Němce v Berlíně symbolem Brandenburská brána, tak pro Čechy v Praze Pražský hrad. Proto si Američané přejí, aby měl Obama při projevu toto nádherné panorama v zádech," řekl deníku Aktuálně.cz zdroj z ministerstva zahraničí.

FOTOGRAFIE (zvětšíte kliknutím)

Ještě než byly na Letné navršeny hory zeminy vyvezené ze stavby tunelu Blanka, býval pěkný pohled na Hradčany z Letenské pláně.
Ještě než byly na Letné navršeny hory zeminy vyvezené ze stavby tunelu Blanka, býval pěkný pohled na Hradčany z Letenské pláně. | Foto: Ondřej Besperát
Ani z jiného úhlu to na Letné není o moc lepší. A za měsíc se to nezmění.
Ani z jiného úhlu to na Letné není o moc lepší. A za měsíc se to nezmění. | Foto: Ondřej Besperát
Od řeky je na Hrad krásný výhled. Nemohl by Obama řečnit na lodi?
Od řeky je na Hrad krásný výhled. Nemohl by Obama řečnit na lodi? | Foto: Ondřej Besperát
Krásná vyhlídka na Hradčany a Malou Stranu od sochy Panny Marie v Exilu na svahu pod Petřínem. Přístupná ovšem jen po blátivých cestičkách.
Krásná vyhlídka na Hradčany a Malou Stranu od sochy Panny Marie v Exilu na svahu pod Petřínem. Přístupná ovšem jen po blátivých cestičkách. | Foto: Ondřej Besperát
Ideální místo. Rozlehlá louka, žádná dopravní omezení. Hned nad Jelením příkopem. Stačí uklidit psí exkrementy a show může začít.
Ideální místo. Rozlehlá louka, žádná dopravní omezení. Hned nad Jelením příkopem. Stačí uklidit psí exkrementy a show může začít. | Foto: Ondřej Besperát
Vstup na travnaté prostranství na předchozím snímku. Pro zřízení stanoviště bezpečnostní kontroly velmi vhodné.
Vstup na travnaté prostranství na předchozím snímku. Pro zřízení stanoviště bezpečnostní kontroly velmi vhodné. | Foto: Ondřej Besperát
Kdyby Američané netrvali na Hradčanech, Týnský chrám na Staroměstském náměstí je jistě také dostatečně důstojnou kulisou pro projev nejmocnějšího muže planety. Místo vánočních trhů budou v dubnu trhy velikonoční.
Kdyby Američané netrvali na Hradčanech, Týnský chrám na Staroměstském náměstí je jistě také dostatečně důstojnou kulisou pro projev nejmocnějšího muže planety. Místo vánočních trhů budou v dubnu trhy velikonoční. | Foto: Tomáš Adamec
Vrtbovská zahrada na Malé Straně nabízí jeden z nejhezčích výhledů na centrum města a taky na Hrad. Je to hned vedle americké ambasády, ale je tam fůra schodů a málo místa pro tribuny s hosty.
Vrtbovská zahrada na Malé Straně nabízí jeden z nejhezčích výhledů na centrum města a taky na Hrad. Je to hned vedle americké ambasády, ale je tam fůra schodů a málo místa pro tribuny s hosty. | Foto: Ondřej Besperát
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy.
Podle zdrojů z diplomatických kruhů je nejpravděpodobnější, že Obama bude mluvit z Palachova náměstí, od budovy Rudolfina. Tramvaje ani auta by nejezdily. Studenti filozofické fakulty by jeho projev mohli sledovat ze zavřených oken budovy. | Foto: Ondřej Besperát
Hradčanské náměstí před Matyášovou branou do Hradu. Tady je dost místa, žádná městská hromadná doprava, zvládly se tu i lyžařské závody. Jen ten chrám odsud není pořádně vidět. Ale s úklidem už se začalo.
Hradčanské náměstí před Matyášovou branou do Hradu. Tady je dost místa, žádná městská hromadná doprava, zvládly se tu i lyžařské závody. Jen ten chrám odsud není pořádně vidět. Ale s úklidem už se začalo. | Foto: Ondřej Besperát

Hradčany měl za zády i americký prezident George Bush, když v červnu 2007 pobýval v Praze. Mluvil sice pod střechou Černínského paláce, ale ono nádherné panorama zajistila za jeho zády obří tapeta.

Vzor pro Prahu: Obama u Brandenburské brány v Berlíně.
Vzor pro Prahu: Obama u Brandenburské brány v Berlíně. | Foto: Reuters

A co Letná, pane prezidente?

Američané už v Praze prohlíželi taková místa, jako je Staroměstské náměstí, okolí Pražského hradu nebo Vrtbovská zahrada pod Petřínem.

Ve hře je ale podle diplomatických zdrojů i varianta, že Obama bude mluvit v Rudolfinu nebo přímo v sídle ministerstva zahraničí v Černínském paláci, tak jako před dvěma lety zmíněný George Bush.

Ale proč ne také Letná, když kritikové Kaplického knihovny varovali před tím, že by stavba chobotnice zakryla právě pražskou dominantu? Nebo proč by nemohl promluvit z lodi na Vltavě?

George Bush pod střechou, a přece s Hradčany v zádech.
George Bush pod střechou, a přece s Hradčany v zádech. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Fotoreportér Aktuálně.cz obešel místa, která splňují kritérium majestátního výhledu na Hradčany, a tyto pohledy vám nabízí.

V Černínu se čeká

Obamův program v Praze se zatím stále upřesňuje.

Pravděpodobné ale je, že Obama přijede do Prahy 4. dubna a stráví tu noc. Zúčastní se summitu Evropská unie - Spojené státy a sejde se s prezidentem Václavem Klausem.

Veškeré oficiální informace jsou zatím pro novináře tabu. Černínský palác je uvolní až ve chvíli, kdy Bílý dům potvrdí program návštěvy.

Další návštěva Obamova tzv. "předsunutého týmu" v Praze se uskuteční během března.

Policie už se chystá

Na upřesnění programu čeká i policie.

"V současné době ještě nechystáme vůbec nic, čekáme na to, až se upřesní Obamův program," říká šéf ochranné služby Policejního prezidia Lubomír Kvíčala.

Právě s ním se Američané už potkali a ladili spolu první základy návštěvy.

Podle dostupných informací Bílý dům upřesní program až příští týden.

Stovky policistů v ulicích

Když přijel předloni do Prahy Bush, jeho bezpečnost hlídalo 1500 policistů. Obdobné to může být i s Obamou, policie ale zatím detaily nepouští.

"Bude to záležet na tom, jak se návštěva bude odehrávat," vysvětlil náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Od toho se budou odvíjet i počty policistů a jejich celkové nasazení v ulicích.

"Program bude součástí zabezpečení, které už vlastně probíhá v rámci českého předsednictví EU. Lišit se bude pouze v modifikacích té návštěvy," řekl Bílek.

Obamův program se může ještě mnohokrát změnit, policie proto detailní informace o Obamově ochraně uvolní až těsně před jeho návštěvou.

 

Právě se děje

Další zprávy