Na přehlídku NATO v Ostravě přiletěl obr z Ukrajiny

19. 9. 2008 14:45
Letoun Ruslan dopravuje techniku do Afghanistánu
Navzdory Moskvě usiluje Ukrajina o členství v NATO. Na přehlídku aliance v Ostravě vyslala armádní letoun Ruslan, třetí největší letadlo světa
Navzdory Moskvě usiluje Ukrajina o členství v NATO. Na přehlídku aliance v Ostravě vyslala armádní letoun Ruslan, třetí největší letadlo světa | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Na letišti v Ostravě-Mošnově přistál obří letoun Ruslan, který sem na vojenskou přehlídku Severoatlantické aliance vyslala Ukrajinská armáda.

Ukrajinu pozvala ministryně obrany Vlasta Parkanová. Země, která se uchází o členství v NATO, přijala pozvání v situaci, kdy Rusko dává znovu najevo, že sbližování Kyjeva s aliancí nehodlá tolerovat.

Vlasta Parkanová ve svém prohlášení potvrdila, že účast Ukrajiny na přehlídce NATO má zvláštní význam.

"Přestože je na letošních Dnech NATO k vidění špičková technika západních armád, má pro mne velký symbolický význam právě účast Ukrajiny, která je významným partnerem NATO v zajišťování strategické přípravy," uvedla Parkanová.

"Není náhodou, že Ukrajina v Ostravě představuje právě své strategické letectvo," dodala Parkanová. Kromě Ruslanu se totiž akce účastní další těžký letoun z Ukrajiny I1-76 MD.

Účast Ukrajiny na největší vojenské přehlídce NATO ve střední Evropě přichází v době vypjatých vztahů s Ruskem, krátce po vojenském vpádu Moskvy do Gruzie.

Čtěte více: Ukrajina a Gruzie v NATO? Jako ruská ruleta

Organizátoři přehlídky však zdůrazňují, že pozvání Ukrajinců se současnou situací nijak nesouvisí.. "S tím to vůbec nemá nic společného," řekl Zbyněk Pavlačík, předseda občanského sdružení Jagello 2000, které je hlavním pořadatelem akce.

"I když Ukrajinci potvrdili účast letounu Ruslan na poslední chvíli, o příletu dalšího dopravního letounu jsme jednali od loňského října. A o účast Ukrajiny na přehlídce usilujeme od roku 2005," vysvětlil Zbyněk Pavlačík.

Z příletu Ruslanu do Ostravy jsou organizátoři akce každopádně nadšeni.

"Nejenom, že je to opravdu unikátní příspěvek pro program, ale především jsme rádi, že si návštěvníci budou moci udělat představu, jak se naše vojenská technika dostává do Afghánistánu," řekl Pavlačík.

Naposledy před dvaceti lety

V českém vzdušném prostoru ale nejsou ukrajinské letouny An-124 Ruslan výjimečné. Armáda je pravidelně využívá pro přepravu těžké techniky a logistického zabezpečení do Afghánistánu. Je to však už dvacet let, co si mohla tento obrovský letoun naposledy prohlédnout veřejnost.

Ruslan ukrajinské armády přistává na letišti v Mošnově
Ruslan ukrajinské armády přistává na letišti v Mošnově | Foto: Ondřej Besperát

Jedinou příležitostí vidět letoun byla zatím ta v červnu 1988, kdy se Ruslan provozovaný leteckou společností Aeroflot zúčastnil na ostravském letišti oslav Dne dětí. Vracel se tehdy z aerosalonu v Paříži.

Ruslan bude v Ostravě jen krátce. Zdrží se do soboty, kdy budou mít návštěvníci na prohlídku jen asi tři hodiny.

Mezinárodní přehlídky Dny NATO se letos účastní devět zemí. Kromě Ukrajiny přijedou poprvé také Francouzi a Nizozemci.

Například nizozemské letectvo předvede bojové a těžké dopravní vrtulníky. Velkým lákadlem má být vystoupení španělské akrobatické skupiny Patrula Áquilla.

Návštěvníci uvidí také dva letouny včasné výstrahy AWACS z britského královského letectva a základny NATO v německém Geilenkirchenu. Dny NATO jsou velmi populární. Organizátoři letos očekávají až šedesát tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy