Na pohřeb Mašína poletí Vondra armádním speciálem

ČTK ČTK
19. 8. 2011 16:18
Let bude pro posádku součástí pravidelného výcviku, obhajuje výpravu resort obrany
Ctirad Mašín dostane od ministra obrany in memoriam vyznamenání Zlatá lípa.
Ctirad Mašín dostane od ministra obrany in memoriam vyznamenání Zlatá lípa. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) poletí příští týden do USA na pohřeb antikomunisty Ctirada Mašína armádním speciálem spolu s dalšími hosty.

Let bude pro posádku součástí jejího pravidelného výcviku, uvedlo v pátek ministerstvo obrany.

Ministr se pohřbu v Clevelandu zúčastní v zastoupení premiéra Petra Nečase (ODS) a zesnulému udělí in memoriam vojenské vyznamenání Zlatá lípa. Stejné ocenění dostane i jeho bratr Josef Mašín.

Pohřeb Ctirada Mašína, který zemřel v sobotu ráno po delší nemoci, se v americkém Clevelandu uskuteční příští týden ve středu. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se zúčastní také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Proti účasti na pohřbu je ČSSD i KSČM

Mašínové dostanou vojenské vyznamenání jako výraz úcty za svou statečnost, s níž se postavili totalitnímu režimu, uvedlo ministerstvo obrany. Vyznamenání Zlatá lípa uděluje ministr obrany Čechům i cizincům, kteří se "významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod".

Podle opoziční ČSSD by vláda neměla žádného oficiálního zástupce na Mašínův pohřeb vysílat, protože činnost jeho odbojové skupiny za komunismu občany rozděluje. Ostře proti vystoupili také zástupci KSČM.

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech tehdy přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

Mašínům se společně s Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

 

Právě se děje

Další zprávy