Klaus: Že jste mě vždy nechápali? To není tragédie

Martina Macková
24. 11. 2007 10:22
Prezident vystoupil jako první řečník na kongresu ODS
Václav Klaus, čestný předseda ODS
Václav Klaus, čestný předseda ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jinak to snad ani být nemohlo. V roli prvního řečníka se na dnešním stranickém kongresu Občanské demokratické strany představil její zakladatel, prezident České republiky Václav Klaus.

Ten k delegátům sjezdu promluvil především coby kandidát ODS do prezidentských voleb v příštím roce. Podporu má jistou. Ještě před tím, než ze zákulisí vystoupil za řečnický pult, ukázal premiér Topolánek delegátům 122 listin.

Ty podepsali zákonodárci ODS, kteří budou volit prezidenta, jako podporu kandidátu ODS Klausovi.

Prezident pak poděkoval za nominaci a ujistil straníky, že se za jeho prezidentování z Hradu nestalo alternativní politické centrum. A že se jeho kroky nemusí líbit každému.

"To, že mě znovu kandidujete, je pro mne důkazem, že jsem většinu z vás v této funkci nezklamal. Samozřejmě vím, že někteří z vás ne vždy mé kroky a postoje chápali či s nimi souhlasili, ale to není žádná tragédie. Jinak to v demokracii být nemůže," řekl Klaus.

Lidé si představují prezidenta různě

"Pozice prezidenta v našem ústavním systému není jednoduchá a dokonce není ani zcela jednoznačná, ale to není tím, co by mne trápilo," míní Klaus. Podle něj se snažil vyjít z toho, co se osvědčilo.

Prezident republiky Václav Klaus
Prezident republiky Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek

"Je to však trochu jiné, než jak si mnozí lidé představují," připustil. Po formální stránce je pozice prý slabší, po reálné možná silnější. "Dostatečně jsem se přesvědčil o tom, že sladit tyto dvě pozice není jednoduché," dodal.

"U nás se často hovoří o prezidentovi nadstranickém, což je apel poněkud zavádějící. Prezident ani nemůže být stranický, ale musí zastávat politické postoje," řekl Klaus a upřesnil, že takovými povinnými postoji jsou například registrované partnerství nebo pochod neonacistů pražskou židovskou čtvrtí.

Nebyl jsem aktivista

Klaus zdůraznil, že od doby svého předvolebního projevu v roce 2003, kdy zmínil rozdíl mezi aktivním a aktivistickým prezidentem, byl pouze aktivním prezidentem. "Jsem o tom přesvědčen. Z Hradu se nestalo alternativní politické centrum," řekl.

"Že se to někdy nelíbilo těm, kteří si přáli, aby prezident v tom či onom případě udělal více, je nevyhnutelné," dodal.

Klaus řekl, že se snažilo prohloubení demokracie, zajištění práv pro všechny, o maximální ekonomickou svobodu a nezvyšování role státu. "Jsem přesvědčen, že je naší povinností udělat vše pro to, aby postup vpřed pokračoval i v dalších letech. Musí k tomu přispívat také prezident. A ten si konzistentnost svého jednání musí zajistit sám a názorové schizofrenii se musí umět vyvarovat," dodal.

Klaus také apeloval na jednotu ODS, která podle něj musí "nalézt vyváženost mezi individuální svobodou svých členů a respektem k zvolenému programu a k zvoleným reprezentantům." A dokázat vysvětlit a obhájit program před členy i veřejností. "Právě o těchto nelehkých věcech to je," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy