Ministr školství Dobeš rezignuje kvůli škrtům

Martina Machová Domácí ČTK Martina Machová, Domácí, ČTK, Jakub Novák
21. 3. 2012 22:33
Vláda rozhodla, že školství musí letos ušetřit 2,5 miliardy. Dobeš hlasoval proti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) se rozhodl rezignovat poté, co ve středu na schůzi vlády hlasoval proti návrhu, že letos musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun.

"Hlasoval jsem proti škrtům a byl jsem přehlasovaný a musel bych sáhnout na platy učitelům, což je nesprávně a odmítám to," sdělil ministr ve středu večer Aktuálně.cz v textové zprávě.

Informaci později na tiskové konferenci potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS). Řekl, že ho o tom informoval před hlasováním a označil to za politické a lidsky korektní rozhodnutí.

"Jít proti programovému prohlášení vlády a zvyšování platů učitelů, tak nemůžu zůstat ve vládě," řekl k tomu později Dobeš v České televizi.

Rezignaci by měl, podle svých slov, oficiálně oznámit ve čtvrtek. Poté se ještě setká s eurokomisaři Hahnem a Andorem a v pátek potom předá svou rezignaci premiéru Nečasovi.

"Jestliže tím hlavním důvodem ministrova odchodu byly ty 2,5 miliardy, tak bych spíše čekala, že se zachová jako chlap a bude se o ně bít," komentovala Dobešovo rozhodnutí členka školského výboru Vlasta Bohdalová (ČSSD).

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka se jedná o dobrou zprávu pro české školství. Na tom, že škrty byly spíše záminkou a ve skutečnosti mu pouze přerostly problémy přes hlavu se shoduje i se svou stranickou kolegyní Annou Putnovou.

Příliš mnoho šachových partií

Podle Waltera Bartoše (ODS) Dobeš pouze rozehrál partie na více šachovnicích, než mohl zvládat.

"Třeba reforma vysokého školství není úplně špatná, problém byl hlavně se zákonem o finanční pomoci studentům. Jinak 80 % této reformy je dobrých," komentuje to Bartoš a zároveň dodává, že hlavním ministrovým problémem byla komunikace.

"Musíte s těmi lidmi komunikovat - tato partie byla rozehraná dobře, ale byla špatně zkomunikovaná," tvrdí Bartoš.

Stejný problém podle něho nastal i v případě regionálního školství. V případě čerpání dotací z evropských fondů Dobešovi vytknul zejména personální politiku a časté výměny lidí.

"Jen se bojím, kdo nastoupí po něm. Nechci Věcem veřejným radit, ale chtělo by to někoho z vysokoškolského prostředí. Rektoři jsou specifická entita a současné problémy poslanec nevyřeší," dodává Bartoš.

"Prioritní" školství

Podle Miroslava Kalouska bylo ministerstvo školství zvýhodněno oproti ostatním rezortům, protože se zde měla v důsledku krátit jen polovina původní částky.

"Žádný jiný ministr se takového privilegia nedočkal," zdůraznil s tím, že se vláda rozhodla "ušetřit" školství od větších škrtů, protože je vládní prioritou.

Původně měl totiž rozpočet školství vázat dokonce 4,5 miliardy.

Podle Dobeše ale není v resortu školství žádná rezerva a tak i nižší varianta je nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů.

Vláda ve středu schválila, že resorty musí celkově vázat výdaje za 23,6 miliardy korun.

Dobeš vázání prostředků ve svém resortu označil za "drakonické". V prohlášení, které ve středu poskytl ČTK jeden z jeho spolupracovníků, také uvedl, že snížení platů učitelů nechce ministr připustit.

"Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností," uvedl Dobeš v textu prohlášení. Na čtvrtek svolal tiskovou konferenci na ministerstvo školství, kde hodlá svůj postoj vysvětlit.

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma Dobeš dopředu vedení strany žádné takto kategorické rozhodnutí neřekl.

"Na předsednictvu sice říkal, že je schopen ušetřit jen 400 milionů a víc je pro něj nepřijatelné, ale nepředpokládal jsem, že myslí až toto," komentoval avizovaný odchod svého stranického kolegy z vlády.

Nechcete škrtat? Rezignujte

Nečas připomněl, že již v dříve uvedl, že jediným možným protestem proti rozpočtové politice vlády v jednotlivých kapitolách je rezignace.

Na otázku, zda odchod Dobeše může rozhoupat širší obměnu vlády, Nečas odvětil, že jde o individuální rozhodnutí konkrétního ministra a bude se to konkrétně řešit.

Dobešův odchod v minulosti několikrát žádala odborná veřejnost, naposledy byl terčem kritiky kvůli svému rozhodnutí v kauze právnické fakulty plzeňské univerzity. Na výrazný odpor ministr v zimě narazil také v souvislosti s chystanou reformou vysokého školství.

Dobeš před několika měsíci také oznámil, že z vlády odejde, pokud se mu do počátku dubna nepodaří dát do pořádku problémy s čerpáním fondů Evropské unie.

Koaliční TOP 09 také ministra, za kterého se několikrát postavil prezident Václav Klaus, loni kritizovala za to, že na ministerstvo přijal kontroverzního úředníka Ladislava Bátoru.

 

Právě se děje

Další zprávy