Referendum musí poslechnout i hejtman, řekli poslanci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 3. 2010 18:35
Možnost vyhlásit krajské referendum je zas o něco blíž

Praha - Hromadná doprava na územní kraje, školy, které kraj spravuje, ale i návrhy zákonů. To všechno jsou věci, o kterých by možná v budoucnu mohli v krajském referendu rozhodovat přímo voliči v daném kraji. Tedy o všem, co patří do pravomoci krajského zastupitelstva nebo rady kraje.

Referendum by naopak nemohlo rozhodovat o volbě hejtmana kraje nebo o krajském rozpočtu.

Sněmovna dnes totiž přehlasovala veto Senátu a znovu schválila návrh zákona o krajském referendu. A to hlasy sociálních demokratů, komunistů, zelených a některých nezařazených poslanců.

Teď návrh zákona ještě posoudí prezident republiky.

Stačila by jen zhruba třetina voličů

Vyhlásit krajské referendum by podle tohoto mohlo zastupitelstvo kraje nebo na žádost alespoň 6 procent lidí s trvalým bydlištěm v daném kraji.

Rozhodnutí referenda by bylo pro zastupitelstvo i radu kraje závazné. Muselo by se ho ale zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů v kraji a nadpoloviční většina z nich by musela návrh schválit.

Zároveň je tu ale pojistka, aby nemohlo svou vůli prosadit jen naprosto malé množství voličů: onu většinu v referendu by musela tvořit alespoň čtvrtina voličů v daném kraji.

A co celostátní referendum?

Zatím je v českých zemích možné vypsat referendum v jednotlivých obcích, teď možná i v kraji, na celostátní úrovni ne. Celostátní referendum tak zažili čeští voliči jen jednou - a to jednorázové o vstupu do Evropské unie.

Obecný zákon o celostátním referendu Česká republika stále nemá, několik pokusů o jeho prosazení skončilo v minulosti vždy prohrou.

 

Právě se děje

Další zprávy