Porovnali jsme kandidáty na vedení TOP 09: v čem se liší, co je naopak spojuje

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
1. 10. 2019 5:30
Přestože do listopadového sněmu TOP 09 zbývá ještě několik týdnů, souboj mezi dvěma kandidáty na předsedu strany už se naplno rozběhl. Markéta Adamová Pekarová a Tomáš Czernin se snaží získat co nejvíce nominací od spolustraníků v regionech. Ti se shodují, že mají dva silné kandidáty. Ale v čem se liší? Deník Aktuálně.cz nabízí analýzu, která mapuje dělicí linii mezi adepty na nového šéfa TOP 09.

Členové TOP 09 budou v sobotu 23. listopadu volit svého předsedu ze dvou kandidátů, kteří jsou značně rozdílní. Každý z nich patří k jiné generaci, každý vyrůstal ve zcela jiném prostředí a formovaly jej jiné události. Stranu chce vést Markéta Pekarová Adamová, která ve středu oslaví 35. narozeniny, i 57letý Tomáš Czernin.

V čem se liší, a co by tedy mohlo být pro členy TOP 09 klíčové při rozhodování, komu dát hlas, shrnuje následující přehled. Při jeho přípravě deník Aktuálně.cz mimo jiné vedl rozhovor s oběma kandidáty na vedení strany, a to s každým zvlášť.

6. Zaměřme se hodně na venkov. Ne, to by byla strašná chyba

Samozřejmě, velmi důležité bude, s jakým programem oba kandidáti předstoupí. V mnoha věcech se shodují, ale existuje věc, která je rozděluje a může v konečném důsledku velmi ovlivnit výsledky vnitrostranických voleb i popularitu mezi voliči. Touto "věcí" je odpověď na otázku, koho především má strana oslovit. 

První místopředsedkyně mluví nejčastěji o zaměření na městské voliče, které je nutné oslovit ještě více, naopak Czernin chce, aby se strana sice nevzdala tohoto typu voličů, ale podstatně více se snažila oslovit také voliče na vesnicích a v menších městech. Ten rozdíl byl při rozhovorech pro Aktuálně.cz velmi patrný a výrazný. 

"V žádném případě nechci opomíjet voliče v Praze a velkých městech, ale kromě nich musíme mít také program pro lidi na vesnicích. Praha nás nezachrání, byť vím, že je důležitá. Když jsem při minulých volbách viděl, že máme 4,6 procenta, tak jsem málem omdlel. A uznávám, že nás nakonec zachránila Praha," vrací se ke sčítání hlasů v parlamentních volbách v roce 2017. 

Markéta Pekarová Adamová kroutí hlavou. "Sázet na nějakého úplně nového voliče, který nás nikdy dřív nevolil, je strašná chyba. To je opravdu mrhání sil. Pokud nás tito voliči dříve volili tak zejména kvůli spolupráci se Starosty a nezávislými," reaguje na Czernina a vzápětí ujišťuje, že to neznamená, že by venkovské voliče úplně zavrhovala. "Pochopitelně mi záleží na každém potenciálním voliči, ale jsem přesvědčena, že my se musíme ze všeho nejvíce soustředit na ty voliče, které jsme ztratili. A kteří odešli třeba k pirátům nebo ODS," vysvětluje.

Když mluví o tomto svém záměru, zdůrazňuje, že se považuje za političku, která má blízko k typickým voličům topky, jako jsou mladí lidé a střední generace, mnohdy ženy a právě lidé ve velkých městech. "Mám pocit, že jsem zástupcem takové generace, rozumím jejich problémům a nabízím program, který jim může v dlouhodobém horizontu pomoci," ujišťuje.

 

Právě se děje

Další zprávy