Premiér odmítl schůzku koalice ke Kosovu

Kateřina Eliášová
31. 3. 2008 14:55
S uznáním nezávislosti nesouhlasí lidovci
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze.
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Koaliční schůzka, na které měli zástupci Topolánkova kabinetu mluvit o nezávislosti Kosova, nebude. Premiér Topolánek ji nepovažuje za nutnou.

Schůzku požadovali lidovci, předsednictvo strany minulý týden pověřilo svého předsedu Jiřího Čunka, aby premiéra Mirka Topolánka o její svolání požádal. Konat se měla v úterý večer, tedy před středečním jednáním vlády.

Jak informoval jako první deník Aktuálně.cz, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předloží už ve středu kabinetu návrh, aby Česká republika Kosovo jako nezávislý stát uznala.

"Já tento materiál předložím, přičemž nebudu trvati na tom, abychom tuto středu už rozhodli. Musíme se tím doopravdy teď vážně zabývat, poněvadž je to důležitá a vážná otázka a každý se má seznámit s celým materiálem, který je dosti objemný, a tudíž už to předkládám ve středu," řekl ČT ministr Schwarzenberg.

Čtěte v souvislostech
Politici znejistěli, zda ve středu Kosovo uznat nebo ne
Dienstbier bloguje: Kosovo nese první hořké plody
Lidovci chtějí schůzku. Jsou proti uznání Kosova

Premiér koaliční schůzku před jednáním vlády podle lidovců odmítl.

Dále čtěte:

Europoslanec Březina: Proč neuznat Kosovo

  • Uznání Kosova by znamenalo narušení hranic vytvořených a garantovaných po 2. světové válce a z toho vyplývající riziko dominového efektu v podobě požadavků maďarské menšiny ve vztahu ke Slovensku nebo sudetských Němců ve vztahu k České republice.
  • Udržení nadstandardních vztahů se Srbskem by mělo být prioritou české zahraniční politiky, a to jak s ohledem na pevná historická pouta, tak s ohledem na mravní povinnost pomoci Srbsku na jeho cestě do EU.
  • Není v zájmu ČR přispívat k legitimizaci daného aktu, tím spíše za situace, kdy vyhlášení nezávislosti Kosova proběhlo jednostranně, v režii několika velmocí a obejitím OSN.
  • Je namístě obava, že další vývoj bude směřovat ke vzniku Velké Albánie, která jako silný muslimský stát v srdci křesťanského Balkánu značně zamíchá geopolitickými kartami v jihovýchodní Evropě. To povede k další destabilizaci již tak napjaté situace v regionu. Narušení územní celistvosti Makedonie a Černé Hory, kde žijí silné albánské menšiny, se může již brzy stát děsivou realitou.

"Pan premiér předsedovi Jiřímu Čunkovi sdělil, že uznání Kosova není součástí koaliční smlouvy a tudíž není třeba se tímto tématem zabývat na mimořádném jednání koalice," řekl Aktuálně.cz mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek.

Lidovci: Uznání Kosova je útokem na koalici

Lidovci s rychlým schvalováním nezávislosti Kosova nesouhlasí. Ministři za KDU-ČSL pro to ruku pravděpodobně nezvednou.

"Rozhodnutí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga navrhnout na středečním zasedání vlády uznání Kosova a následné vyjádření premiéra Topolánka, že chce uznat Kosovo již na této schůzi vlády, považuji za ránu pod pás KDU-ČSL, která vznesla jasný a nade vším pochybnost oprávněný požadavek, aby hlasování o Kosovu předcházelo jednání v rámci koalice" myslí si europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina.

Podle Březiny není dobré rozhodnutí o Kosovu  "ušít horkou jehlou". Trvá na projednání této věci nejen ve vládě, ale i v parlamentu.

Bojí se islámu

Lidovci jsou proti uznání nezávislosti Kosova hned z několika důvodů.

Podle Březiny by uznání Kosova například znamenalo narušení hranic vytvořených a garantovaných po 2. světové válce a z toho vyplývající riziko dominového efektu v podobě požadavků maďarské menšiny ve vztahu ke Slovensku nebo sudetských Němců ve vztahu k České republice.

Podle něj je namístě i obava,  že další vývoj bude směřovat ke vzniku Velké Albánie.

Mluvčí Horálek nevyloučil, že se ke středečnímu jednání vlády o Kosovu ještě vyjádří předsednictvo strany i její celostátní výbor. Oba orgány zasedají v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy