Lidovci zvažují, že podpoří boj ČSSD proti poplatkům

Martina Macková
8. 5. 2008 11:20
Koaliční návrh vzniká, jednat se má za týden

Praha - Kdyby se ČSSD podařilo vyvolat hlasování o zrušení poplatků u lékaře, koalice by měla velký problém. A sociální demokraté už to vědí.

Proto spěchají hned se dvěma novelami zákonů, které mají změnit část Topolánkova balíku zdravotních reforem. Jejich návrhy jsou už na vládě a v červnu by se jimi mohli zabývat poslanci.

Čtěte také: Lidé nechodí k lékařům. Za zdraví platí o třetinu víc

Problém zamítnout, říkají lidovci

ČSSD minulý týden zveřejnila, že hodlá ve sněmovně prosadit znovu úplné zrušení poplatků u lékaře a v nemocnicích, které od ledna zavedla koaliční reforma.

Ve druhém pokusu se pak chce pokusit prosadit zrušení poplatků pro děti, důchodce, invalidy a lidi, jejichž celkový příjem nepřesáhne dvojnásobek životního minima.

Čtěte také: ČSSD se pokusí zrušit poplatky u lékaře. Nadvakrát

Podobný návrh nedávno ve sněmovně prosazovala lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. A právě ona a její kolega Ludvík Hovorka by s hlasováním proti druhému z návrhů ČSSD měli potíže.

Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte také: Šojdrová stáhla návrh zákona na zrušení poplatků

"Byl by problém takový návrh zamítnout," řekla Aktuálně.cz Šojdrová. "Pokud nebude alternativa. Je to na diskusi. Považuji ho za vstřícný," dodala.

Koalici, která nyní v dvousetčlenné sněmovně může u klíčových zákonů počítat se 102 poslanci, by kromě některých lidoveckých hlasů mohly chybět i další dva hlasy dnes nestraníků - Michala Pohanky a Miloše Melčáka.

Koaliční verze do června

Sama Šojdrová návrh po nátlaku poslaneckého klubu stáhla a lidovci čekají na kompromisní koaliční návrh, který by poplatky vyřešil. Lidovci považují za velkou chybu zavedení poplatků u kojenců a vadí jim také u starých lidí.

"Návrh ČSSD je velmi podobný našemu," řekl také poslanec Hovorka. "Věřím ale, že se podaří dojednat s ODS koaliční návrh. Myslím, že směřuje ke kompromisu u placení dětí," naznačil.

Opoziční zdravotnický expert David Rath (ČSSD) říká, že o sociálnědemokratických návrzích se bude hlasovat v červnu. "Jsou tam nějaké lhůty, ale náš návrh už leží na vládě. Osobně nevěřím, že nějaký koaliční návrh vůbec vznikne. ODS nechce nic měnit," míní Rath.

Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Šojdrová ale věří, že koaliční návrh přijde dřív než opoziční nebo minimálně ve stejnou dobu. "Do června by měla vláda schválit koaliční návrh tak, aby byla alternativa," řekla.

Koaliční komise se o zdravotnictví má bavit příští týden. Lidovci nachystali podrobný návrh, kde se mluví o zrušení veškerých poplatků pro děti, důchodce nad 70 let a obyvatele domovů důchodců.

Také chtějí omezit placení v nemocnicích a u praktických lékařů. Platit by se ale mělo dál na pohotovosti a u odborných lékařů.

 

Právě se děje

Další zprávy