ČSSD se pokusí zrušit poplatky u lékaře. Nadvakrát

Jakub Antoš
2. 5. 2008 18:05
Jedná se už o několikátý pokus torpédovat poplatky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie učiní hned dvojnásobný pokus o zrušení poplatků u lékaře. Předkládá současně dva legislativní návrhy: Jeden, který ruší poplatky jako celek, a druhý, který ruší pouze jejich část.

Tímto krokem chce ČSSD získat hlasy některých nespokojených koaličních poslanců, především lidovců.

"Ten návrh na částečné zrušení bude hlasován jako druhý v pořadí. Měl by od placení osvobodit čtyři skupiny občanů: děti do 18 let, všechny starobní důchodce, všechny invalidní důchodce a osoby, jejichž celkový příjem nepřesáhne dvojnásobek životního minima," řekl novinářům stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Julínkovné a cikrtovné

"To zahrnuje všechny osoby, které jsou nejvíce ohroženy tím julínkovným a cikrtovným," dodal Rath v narážce na ministra Tomáše Julínka a jeho mluvčího Tomáše Cikrta.

Opoziční ČSSD se tímto krokem snaží získat na svojí stranu především hlasy lidovců Michaely Šojdrové a Ludvíka Hovorky. "Je to krok vůči lidovcům a zeleným," přiznal David Rath. Chceme vyzkoušet jejich názorovou pevnost. Takže uvidíme, zda pro nějaký z těch návrhu zvednou ruku, řekl také.

ČSSD už jednou návrh na zrušení poplatků vládě předložila. V březnu ovšem předložili jen návrh, který počítal se zrušením zákona jako celku. O částečné zrušení se nepokusili.

Vláda jej ale nepodpořila a ve sněmovně pro něj nehlasoval dostatečný počet zákonodárců. Přesto ho podpořil i jeden koaliční poslanec.

Klín do koaliční jednoty

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka svůj hlas vysvětloval tím, že chtěl návrhu pomoci do dalšího čtení, aby se o něm mohlo diskutovat.

To rozezlilo koaliční partnery lidovců. Topolánek žádal Jiřího Čunka, ať si ve straně udělá pořádek. Zároveň vyslovil požadavek, aby koaliční poslanci při klíčových návrzích hlasovali jednotně.

I přes toto koaliční tření se v koaličních řadách objevil další návrh na zrušení poplatků. Ten podala bývalá šéfka lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová.

Po silném tlaku, který na ni vyvíjeli především spolustraníci a koaliční partneři, ale svůj návrh prozatím stáhla. "Stáhnu jej po dohodě z programu schůze, ale trvám na něm," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

"Ten tlak byl důrazný. Mrzí mě, že je ta změna odložena. Lituji rodin s malými dětmi, že budou muset dál regulační poplatky platit," řekla později v Poslanecké sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy