Lidovci neprosadili přísnější potraty. Budou trucovat

Martina Macková
18. 5. 2008 15:05
ODS může mít potíže se schválením zákona

Praha - Lidoveckým zástupcům v koalici se nepovedlo prosadit do zákona přísnější podmínky pro provádění potratů.

Návrh zákona o specifických zdravotních službách, který má Aktuálně.cz k dispozici, by měla za měsíc projednat vláda. Ani jeden z požadavků, které KDU-ČSL před nedávnem vznesla, se do nových paragrafů nepromítl.

Lidovci naznačují: Na oplátku nebudeme souhlasit se změnami, které ODS navrhuje ve zdravotnictví.

Čtěte také: Potraty po lidovecku. Vzniknou profesionální otcové?

Souhlas do šestnácti

Pasáž o umělém přerušení těhotenství zůstává v hlavních bodech naprosto stejná.

Souhlas rodičů potřebuje jen žena, které nebylo ještě 16 let. Lidovci přitom žádají, aby souhlas zákonných zástupců byl podmínkou až do plnoletosti a hrál roli také u dospělých žen, u kterých by se k potratu měl vyjadřovat i otec dítěte.

Cyril Svoboda bloguje o interrupcích

Jediné, co se nově v novém zákoně objevuje, je povinnost poučit pacientku o tom, jaké následky a rizika potrat přináší a také o alternativách, které má. Pacientka musí být podle paragrafovaného znění poučena musí vysvětlit před svědkem - zdravotníkem, případně dalšími svědky, které si sama vybere.

Právě o tom, že jsou pro ženy jiné možnosti, než umělé přerušení těhotenství, lidovci stále mluví.

Poslanec a zdravotní expert lidovců Jiří Carbol je i tak s návrhem nespokojený. Míní, že lidovci by bez jakýchkoliv změn kolem potratů a nebo umělého oplodnění, kde navrhovali, aby o něj nemohly požádat osamělé ženy, zákon nemuseli podpořit.

David Macek
David Macek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

„Jestli to tak dopadne, pak vládní koalice musí hledat podporu pro tento zákon někde jinde, než u nás. Například u ČSSD," řekl Aktuálně.cz.

„Já stále věřím, že některé naše návrhy se v zákoně objeví," řekl naopak Aktuálně.cz místopředseda strany David Macek, který se radikálněji zasazuje za omezení potratů.

Klaus? Bez odpovědi

Macek dokonce na Velikonoce vyzval prezidenta Václava Klause, aby potvrdil svoje slova z prezidentské volby. Klaus v lednu hovořil o tom, že je zastáncem křesťanských hodnot. Lidovecký politik ho pobídl, aby je dokázal tím, že se zasadí o ochranu nenarozených dětí.

Čtěte také: Zakažte potraty, píše místopředseda lidovců Klausovi

Znovuzvolená hlava státu ale na výzvu nijak nereagovala. „Zůstalo to bez odpovědi," potvrdil Macek.

Prezident Václav Klaus na sjezdu lidovců
Prezident Václav Klaus na sjezdu lidovců | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Klaus přitom svá slova opakoval i na sjezdu lidovců minulý měsíc v Pardubicích. „Nechtěl bych si myslet, že to byla pouhá slovní proklamace," dodal Macek.

Právo ženy musí zůstat

ODS ale zřejmě v otázce potratů zůstane neoblomná.

„Politika je o kompromisech, já jsem ochotný k technickým změnám, ale ne k těm, které ztíží přístup žen k umělému přerušení těhotenství," řekl Aktuálně.cz poslanec a člen expertní zdravotní koaliční komise Boris Šťastný.

Podle něj by právě všechny lidovecké návrhy do tohoto práva výrazně zasáhly. Poslanec míní, že diskutovat by se dalo maximálně o úrovni zdravotních rizik, hodnocení přístupu žen do systému.

 

Právě se děje

Další zprávy