Lidovci navrhnou částečně zrušit poplatky u lékaře

Kateřina Eliášová
26. 2. 2008 18:10
Platit by neměly děti do 6 let a lidé nad 70

Praha - Už dva měsíce platí podle nového zákona v nemocnici každý, kdo žádá lékařskou pomoc.

Lidovci dnes ale přišli s tím, že žádají změnu.

Předsednictvo KDU-ČSL a poté i poslanecký klub oznámil, že chtějí v rámci koalice vyjednat zrušení některých poplatků.

"V případě poplatků u lékaře je nutné provést revizi u skupin obyvatel, pro které jsou sociálně těžko únosné. Jedná se zejména o důchodce nad 70 let věku, děti do šesti let a osoby umístěné v domovech důchodců," řekl 1. místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Zrušení se podle něj může týkat i osob se zdravitním postižením. "Diskuzi na toto téma se nebráníme," doplnil Línek.
 
Koaliční dohoda zní, že vyhodnocení dopadů poplatků u lékaře se uskuteční po půl roce. Případné změny by lidovci do již existujícího zákona dostali pomocí novely.

Řidiči Zdravotnické záchranné služby hl. m. Praha ve smyku na umělém polygonu Autodromu Most.
Řidiči Zdravotnické záchranné služby hl. m. Praha ve smyku na umělém polygonu Autodromu Most. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více: Proti Julínkovým reformám se sbírá koalice odpůrců

Julínek: Lidovci se chtějí zviditelnit

Koalici už příští týden čeká na téma poplatky a další zdravotní zákony jednání. Ministra zdravotnictví Tomáše Julínka překvapilo, že KDU-ČSL zveřejnila své záměry ještě před tím.

"Vyvolává to u mě údiv nad tím, že se má někdo potřebu se neustále předvádět," řekl doslova Julínek. A odkázal na minulý rok, kdy byl ochoten ke kompromisu osvobodit od poplatků děti do šesti let. "Ze strany lidové to bylo ale zmařeno," doplnil Julínek.

Jiří Čunek postoj strany lidové hájí. "Reforma byla dlouhou dobu v utajení a tudíž jsme ji nemohli dostatečně prodiskutovat. Navíc je to nová věc, která vyžaduje čas. Ten ukáže, co je špatně," vysvětlil předseda strany Jiří Čunek.

Julínkův stranický kolega a místopředseda Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný se do lidovců pustil ostřeji. "Narušuje to pevnost a vztahy v koalici," domnívá se Šťastný.

Podle něj s takovým návrhem měl přijít koaliční partner až po roce, kdy budou známa přesnější data. "Je to jen házení klacků pod nohy Julínkově reformě, od koaličního partnera jsme to nečekali, spíš od opozice," doplnil Šťastný.

Změny chtějí i zelení

O případných změnách změnách uvažují i zelení. I oni připouštějí, že zejména sociálně slabí mají s poplatky problémy.

"My nechceme zrušení poplatků jako celku, jak to chce například ČSSD. Část poplatků ale považujeme za neetické. Například pro chronicky nemocné nebo klienty ústavů sociální péče," vysvětlila 1. místopředsedkyně Strany Zelených Dana Kuchtová.

Zelení zatím ale neoznámili, jaké konkrétní změny by chtěli.

"Ne všichni senioři se nacházejí v sociální nouzi a ne všechny rodiny s malými dětmi mají finanční potíže. Z tohoto pohledu by bylo možná vhodnější nastavit systém těch kompenzací tak, aby se diferencoval ne podle věku, ale podle finančního zajištění té dané osoby nebo rodiny," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques.

S tím, aby poplatky u lékaře platili všichni, nesouhlasil poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Ten nakonec pro reformní balík, který poplatky zaváděl, nezvedl v Poslanecké sněmovně ruku.

Čtěte více: Hovorka přidal další důvody, proč jde proti vládě

Hovorka žádal zproštění plateb u lékaře pro děti do osmnácti let a pro seniory nad 65 let.

"Dnešní návrh určitou kompenzací je, je to pozitivní, KDU-ČSL konečně přišla na to, že se situace s poplatky musí řešit," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

 

Právě se děje

Další zprávy