ČSSD má vlastní reformu zdravotnictví. Píše ji Rath

Petr Holub
23. 1. 2008 0:00
Navrhuje pouze jednu zdravotní pojišťovnu
Cíl: Zastavit Julínka. Jak: Vlastní reformou.
Cíl: Zastavit Julínka. Jak: Vlastní reformou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokracie připravuje vlastní návrh zdravotnických změn. Představí je jako konkurenci pro reformu ministra Tomáše Julínka.

Autorem je Julínkův konkurent David Rath, který se svými plány seznámil vedení strany. Rathův plán počítá i s alternativou, podle níž Julínek svou reformu prosadí. Bude zrušena, pokud by sociální demokracie vyhrála příští volby.

O návrh vážně diskutujeme," potvrdil Rath informace Aktuálně.cz.

Zabránit privatizaci

Hlavním smyslem konkurenčního plánu je zabránit tomu, co ČSSD považuje na Julínkově plánu za nejhorší: mají být privatizovány zdravotní pojišťovny a občané tak budou zákonem nuceni, aby platili soukromým firmám.

Sociálnědemokratický expert před tím varuje: "Soukromé pojišťovny budou moci jako na Slovensku vyvádět ze systému desítky miliard korun ročně jako svůj zisk." Sám Julínek takové riziko odmítá.

Rath nabízí jinou změnu: "Namísto současných devíti pojišťoven vznikne jedna zdravotní platebna, do které budou pojistné odvádět všichni občané. Ta bude financovat veškerou zdravotní péči a kontrolovat její kvalitu."

Zdravotní platebna by vznikla spojením VZP, vojenské pojišťovny a pojišťovny ministerstva vnitra. Zůstane veřejnoprávní institucí. V jejím vedení dostanou vedle zástupců státu významnější slovo zaměstnavatelé a odboráři.

Ostatních šest pojišťoven by přešlo na komerční připojištění.

Pokud bude VZP i další dvě pojišťovny mezitím privatizovány, stát je musí podle Ratha vyvlastnit. Zbylé mohou zůstat v soukromých rukou.

Spoluúčast vyroste

Rath se shodne s Julínkem na tom, že je třeba omezit objem péče, placené z veřejného zdravotního pojištění. Podobně jako jeho sok však zatím nepopsal, co se z veřejného systému škrtne.

"Plně se bude hradit vše, co souvisí se záchranou a zachováním životů či ochranou veřejného zdraví," vysvětluje obecné pravidlo.

Ostatní výkony mohou být hrazeny částečně nebo vůbec. Občan se na ně bude moci připojistit u soukromých pojišťoven.

Rath slibuje, že zruší poplatky u lékaře i za recept, zachová však platby v nemocnicích. Souhlasí také s Julínkovým plánem zavést roční strop pro spoluúčast.

Elektronické knížky

ČSSD se vrací k některým plánům z minulého volebního období.

Chce zavést pro všechny občany zdravotní knížky, které propagovala ministryně Milada Emmerová. Byly by však elektronické a sloužily především jako platební karty za ošetření.

Blog Davida Ratha
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Lékař nebo nemocnice by tak mohli z účtu pacienta okamžitě inkasovat peníze za své služby. Pojišťovna by příslušný obnos na účtu pacienta doplnila, až by lékaři službu vykázali.

Sociální demokraté chtějí přece jen vytvořit síť stovky veřejných neziskových nemocnic. Do této kategorie by byly převedeny všechny státní ústavy a zároveň by stát tlačil kraje, aby za neziskové prohlásily i své nemocnice.

Pokud by v některém regionu nezisková nemocnice chyběla, stát ji postaví. Přesto umožní léčit i v soukromých nemocnicích.

Rath doporučuje pokračovat v projektu, podle kterého by se průběžně hodnotily a zveřejňovaly výsledky zdravotní péče v nemocnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy