Léto s radarem? Opozice chce jednání o něm protahovat

Kateřina Eliášová
14. 4. 2008 8:14
Smlouvu o radaru nechť řeší ústavní experti, žádá KSČM

Praha - Smlouvy o umístění amerického radaru na Českém území a o pobytu Američanů na základně ještě nejsou podepsány a opozice už bojuje o to, jak a kdy o nich hlasovat.

Stavbu radaru považují komunisté i sociální demokraté za zásah do suverenity země. Proto chtějí, aby o něm v obou komorách Parlamentu hlasovala ústavní většina - a ne jen nadpoloviční, jak žádá ODS.

Ústava k pobytu cizích vojsk říká: K přijetí usnesení o souhlasu s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky, jakož i k přijetí usnesení o účasti České republiky v obranných systémech mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců a nadpoloviční většiny všech senátorů.

Opozice ale namítá, že vybudování americké základny na našem území je zásahem do svrchovanosti České republiky.

"Kloním se jednoznačně k názoru, že nelze směšovat otázku pouhého pobytu ozbrojených sil na území ČR s otázkou zřízení cizí vojenské základny na našem území pro svůj značný zásah do suverenity České republiky a trvám na tom, že by vláda měla v této otázce předložit návrh na změnu Ústavy," uvedl ve svém blogu na Aktuálně.cz předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: repro Aktuálně.cz
V souvislostech:
ČSSD: Spojme hlasování o radaru s důvěrou vládě
Bursík: Zelení budou o radaru hlasovat podle svědomí
Schválení smlouvy o radaru je ve sněmovně dál nejisté

Jde ale hlavně o matematiku.

Zatímco při nadpoloviční většině stačí v Poslanecké sněmovně na ratifikaci mezinárodních smluv 101 hlasů, ústavní většina jich znamená 120.

101 bude problém, 120 koalice nesežene

To je pro koalici a zejména ODS nepředstavitelné, už jen sehnat 101 hlasů bude problém. Výhrady má část zelených i lidovci, nejasný je postoj přeběhlíků Melčáka a Pohanky.

Oba opoziční kluby zatím nepřijaly v této věci konkrétní stanovisko. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš se nicméně domnívá, že by smlouvy měli vidět ústavní experti.

"Zatím je to jen námět k diskuzi, budeme o tom mluvit příští týden. Naši experti se domnívají, že by ještě před podpisem měli smlouvy posoudit ústavní experti, například z Ústavu státu a práva. Pokud se to nestihne, pak zvážíme, jakou formou se obrátit na Ústavní soud," řekl Aktuálně.cz Dolejš.

Česká televize v pondělí přinesla informaci, že česká strana nakonec hodlá po vzoru Polska spojit jednání o radaru s vojenskou pomocí ze strany USA. Chce dodat dopravní taktické letouny a pomoc při modernizaci protivzdušné obrany, zřejmě dodání systému Patriot. ČT to sdělil náměstek ministryně obrany Martin Barták. Vicepremiér Alexandr Vondra pro Mf Dnes spojování obou otázek odmítl, podle něj jde o dvě separátní jednání.

Léto s radarem

Podle šéfa poslanců za ODS Petra Tluchoře se o radaru začne ve sněmovně jednat v červnu. "Předpokládáme, že k podpisu dojde začátkem května, smlouvy tak poputují do sněmovny na další schůzi, která začíná 3. června," popsal proceduru Tluchoř.

Pro opozici by bylo výhodné, kdyby debatu o radaru natahovala co nejdál. Je to kvůli volbám do krajských zastupitelstev, které se konají na podzim.

ODS chce přitom hlasovací proceduru stihnout co nejrychleji, tedy v červnu začít první hlasování a na mimořádné schůzi v červenci dotáhnout do třetího čtení.

"Čím rychleji k hlasování dojde, tím lépe. Čím blíž krajským volbám tím hůře. Je jasné, že schválení radaru nám může výrazně odlákat voliče k opozici, proto chceme co nejrychlejší schválení už v létě," popsal obavy ODS jeden z jejích poslanců.

Opozice chce hrát na jinou strunu. Téma radaru jí může přilákat ty voliče, kteří s jeho umístěním nesouhlasí. Taky proto teď opozice zvažuje zdržovací taktiky. Jednou z nich má být právě posouzení smluv Ústavním soudem či experty.

"Naši experti říkají, že úvaha, že ta smlouva může mít dopady na Ústavu, je opodstatněná. Chtějí, aby byla jistota, že je vše v pořádku, a tak bychom měli znát vyjádření ústavních expertů," vysvětlil Dolejš.

Zatím není jisté, jestli bude opozici stačit jen posouzení ústavních expertů před podpisem smlouvy nebo jestli již podepsané smlouvy nechají posoudit přímo Ústavním soudem během hlasování ve sněmovně. Takový návrh by musela podat skupina nejméně 41 poslanců nebo skupina nejméně 17 senátorů.

ODS nesouhlasí. "O vyhlášení války také rozhoduje jen 101 hlasů a to je jistě závažnější, než stavba radaru v Brdech," řekl již citovaný poslanec za ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy