Základna v Brdech má být pro nejvýše 250 Američanů

pra
8. 4. 2008 18:25
Údaje jsou součástí smlouvy SOFA

Praha - Na radarové základně, kterou chtějí USA postavit v Brdech, by mělo být maximálně 250 Američanů, informovala podle serveru ceskenoviny.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Maximální počet osádky platí při rotacích a zahrnuje jak vojenský, tak i civilní personál základny. V běžném provozu by se na základně mělo pohybovat nejvýše 170 lidí. Podle Opletalové však na základně prakticky bude do stovky Američanů.

Také tyto údaje jsou podle mluvčí součástí česko-americké smlouvy o pobytu vojsk SOFA. Další kolo vyjednávání o této dohodě by v Praze mělo začít ve středu. V úterý se kvůli němu mimořádně sešla také Bezpečnostní rada státu.

Čtěte také: Schválení smlouvy o radaru je ve sněmovně dál nejisté

Smlouva SOFA kromě jiného také řeší právní postavení amerických vojáků, otázky životního prostředí, dopravu, daně nebo to, jaké možnosti bude mít Česko při kontrole stavebních prací na americké základně.

Premiér Mirek Topolánek nedávno novinářům řekl, že jednání o této doplňkové smlouvě by měla být uzavřena do pátku. Podle ministerstva obrany proběhnou nejspíše ještě dvě kola rozhovorů. Kdy Praha s Washingtonem smlouvu SOFA podepíše proto zatím není jasné.

Hlavní smlouvu o radaru uzavře začátkem května v Česku americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

 

Právě se děje

Další zprávy