Kubiceho lidé, ex-lovci mafiánů, vstupují do politiky

Sabina Slonková
27. 10. 2010 8:00
Bývalí elitní detektivové uspěli v komunálních volbách
Jan Kubice, jeho podřízení zamířili do politiky
Jan Kubice, jeho podřízení zamířili do politiky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když politici za vlády ODS vystrnadili Jana Kubiceho z čela protimafiánského policejního útvaru, svého šéfa následovaly do civilu desítky policistů. Někteří z nich nyní uspěli v komunálních volbách.

Je to například Jaroslav Hruška, který byl třetí nejúspěšnější kandidát v plzeňském Manětíně. Jako dvojka v Hrabalově Hradišťsku a Kersku skončil Jiří Kubela, do zastupitelstva jihočeského Týna nad Vlavou se zase dostal Petr Plaňanský.

Shodou okolností jde o ty muže, kteří ještě v řadách policie pracovali na případu zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka. Právě kvůli této kauze se politici začali plést do policejního vyšetřování, což Kubiceho před volbami v roce 2006 přimnělo k sepsání zprávy o prorůstání zločinu do státní správy.

Řeči jsou lidem šumafuk

Přímo na sepsání zprávy i na jejím obhajování před poslanci se podílel například Jaroslav Hruška, který vedl týmu Pokr vytvořený kvůli Mrázkově vraždě. I on z policie odešel se slovy, že je z jejího stavu a z chování politiků znechucen. Na Plzeňsku se pak začal věnovat výrobě moštů a ekologickému zemědělství.

V letošních volbách uspěl za sdružení Občané pro rozvoj. "Mám z toho radost. Pocházím odtud, mám to tady rád a není mi to tady lhostejné. Tak jsem to zkusil a vyšlo to," říká Hruška.

Původně měl trochu obavu, aby mu neuškodila nálepka Paroubkova nepřítele. Bývalý šéf sociální demokracie je totiž dodnes přesvědčen, že mu Kubice a jeho spolupracovníci včetně Hrušky prohráli v roce 2006 volby.

"Ukázalo se ale, že lidem to je úplně šumafuk. S nadsázkou řečeno: nezajímají je řeči, ale činy," dodal Hruška.

Kubice do politiky nepůjde

Narozdíl od svých někdejších spolupracovníků samotný Jan Kubice s politikou nechce mít nic společného. A to ani na komunální úrovni.

Podle zjištění Aktuálně.cz jej sice zástupci několika stran v uplynulém roce oslovili s nabídkou, že by se mohl stát jejich tváří, Kubice to ale striktně odmítl.

"Nabídky jsem dostal, to je pravda. Specifikovat je nebudu a do politiky se rozhodně nechystám. Jsem rád, že s politikou ani s policií už nemám nic společného," řekl Kubice.

Spolu se svým někdejším náměstkem Hynkem Vlasem po odchodu z policie založil detektivní kancelář. A politikům se snaží vyhýbat. Jak před dvěma lety řekl v obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz, nedělá mezi nimi rozdílu.

"Nemám pravo-levé vidění světa. Já jsem o ODS neměl žádné vyšší a nižší mínění. Prostě jsou to politici. Politika je normální obchod jako cokoliv jiného. Pro mě jsou to normální obchodníci s iluzemi. Nemám pocit, že by jedni byli horší a jedni lepší," řekl tehdy.

Kubice vydržel na postu šéfa útvaru pro boj s organizovaným zločinem šestnáct let, přestál silné tlaky sociálnědemokratických premiérů na jeho odvolání a nakonec odešel za vlády ODS. To, co se politikům ČSSD nepodařilo za několik let, zvládl Ivan Langer v roli ministra vnitra za pár měsíců. "Bylo mi jasné, že mě nepodrží," komentoval to později Kubice.

 

Právě se děje

Další zprávy