KSČM je jako raketa. Na Hrad chce vypustit Remka

Jakub Novák
15. 10. 2012 16:41
KSČM si věří a troufá si i na Hrad. Horkým kandidátem je první český kosmonaut
Vladimír Remek s českým velvyslancem v Rusku Petrem Kolářem
Vladimír Remek s českým velvyslancem v Rusku Petrem Kolářem | Foto: Jiří Just

Praha - V roce 2013 by se seznam českých porevolučních prezidentů mohl kromě současných jmen Václava Havla a Václava Klause rozrůst o jedno poměrně překvapivé.

Tím je jméno prvního českého kosmonauta a komunistického europoslance Vladimíra Remka. V pondělí o tom informoval server iDNES.cz.

Ačkoliv se představa komunistického prezidenta dlouho jevila jako nereálná, úspěch komunistů v krajských volbách ukázal, že v Česku není nic nemožné.

Komunisté posílení svým volebním výsledkem z víkendu se měli prezidentskou volbou zabývat v sobotu, kdy se v návaznosti na výsledky krajských a senátních voleb rozhodli, že do boje o Hrad pošlou vlastního kandidáta.

Server uvedl, že mezi jmény možných kandidátů se kromě Remka objevila i jména předsedy Vojtěcha Filipa, Miroslava Grebeníčka či současného šéfa poslaneckého klubu Pavla Kováčika.

Sám Remek telefony nezvedá a neodpovídá ani na SMS zprávy.

Nic konkrétního nám nesdělil ani Remkův asistent Petr Voldán: "Od pana Remka, který je vázán aktivitami mimo Brusel, mám pověření Vám sdělit, že dané otázky, tak jako dotazy či spekulace dalších médií, nechává bez komentáře."

Člen výkonného výboru vedení KSČM Petr Braný pro iDNES.cz uvedl, že své rozhodnutí by měl Remek sdělit do středy.

Pokud se tak stane, měli by se mít na pozoru levicoví kandidáti na prezidenta Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Těm Remek může - pokud zůstane podpora komunistů u veřejnosti taková, jaká byla v případě krajských voleb - ubrat velké množství hlasů.

Paradoxně by tak mohl pomoci nezávislým kandidátům, zejména Janu Fischerovi, který momentálně vede žebříček popularity - druhý je pak s velkým odstupem právě Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy