Krize vlády zažehnána, LIDEM couvají a chtějí jednat

Jakub Novák
3. 1. 2013 22:15
Poslanec Paggio, který prosazoval odchod z vlády, rezignoval na stranickou funkci
Karolína Peake (LIDEM).
Karolína Peake (LIDEM). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ukřivděná předvánoční slova o odchodu nejmenší koaliční strany z vlády po odvolání její šéfky z postu ministryně obrany nahradila smířlivost.

Strana LIDEM Karolíny Peake navzdory původně avizovanému odchodu jejích ministrů ve vládě zřejmě zůstane.

"Shodli jsme se na tom, že jsme schopni přijmout výzvu našich koaličních partnerů," řekla ve čtvrtek po jednání vedení strany Peake.

Podle vicepremiérky by se koaliční schůzka mohla konat v první polovině příštího týdne. Viktor Paggio, který se přikláněl k tomu, aby strana vládu opustila, rezignoval na funkci místopředsedy LIDEM.

"Žádné nové usnesení jsme nepřijali, zatím také platí původní usnesení o demisi našich ministrů k desátému lednu," dodala Peake.

Před jednáním vedení nejmenší koaliční strany přitom bylo ze strany některých jeho členů znát rozčarování ze slov Karolíny Peake, která předtím v České televizi prohlásila, že doporučí přehodnotit původní rozhodnutí vedení a setrvat ve vládě.

"Nevidím posun situace někam jinam. Čekám na vysvětlení paní předsedkyně a očekávám v této věci názorový střet," řekla pro Aktuálně.cz první místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

"Stále cítím v této věci křivdu," dodala.

Podobně reagoval také další z místopředsedů strany Jiří Rusnok.

"Nemám žádné bližší informace, ať už zevnitř strany, tak od koaličních partnerů, takže zatím dodržuji poslední usnesení předsednictva, podle kterého naši ministři odstupují k desátému lednu," řekl s tím, že jednou z dalších možností je podpora menšinové vlády.

Jako neprůchozí naopak označil variantu odchodu do "plnokrevné" opozice.

Možnost podpory menšinového kabinetu před Vánoci přiznal také Viktor Paggio, který ale jinak kritikou Petra Nečase nešetřil.

"Optimismus premiéra, že se LIDEM nějakým způsobem vrátí do vlády pod jeho vedením, že Karolínu Peake někam uplacíruje a bude to v pořádku, je falešný," řekl Paggio v rozhovoru.

Ministryně "utržená ze řetězu"

Foto: Petr Vyoral

Předvánoční vládní krizi vyvolalo podle všeho odvolání prvního náměstka ministerstva obrany Vlastimila Picka, zřejmě díky jeho politickému krytí z Hradu - Picek byl totiž v minulosti šéfem vojenské kanceláře Pražského hradu právě ve službách prezidenta Václava Klause.

Ten se po jeho odvolání podle svých slov cítil "oklamán" - a nedlouho poté došlo k bleskovému odvolání vicepremiérky z postu ministryně obrany. Od oznámení o podání návrhu na odvolání k oznámení o tom, že prezident Peake odvolal, uplynulo pouhých šestnáct minut.

Sám Nečas přitom odvolání Peake zdůvodnil ztrátou důvěry poté, co odvolala tři klíčové muže úřadu - včetně právě zmíněného Vlastimila Picka.

"Když se ministr obrany odmítá podřídit mé autoritě, musí odejít," řekl ještě před Vánoci premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy