Kontrola selhala. Z EU už nemusíme dostat ani euro

Domácí Domácí
21. 3. 2012 15:45
Senátorka Alena Dernerová odpovídala online na otázky k problémům Česka s fondy EU
Alena Dernerová
Alena Dernerová | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Selhání kontrolního systému a nedostatek nezávislých auditorů jsou podle senátorky Aleny Dernerové hlavní důvody sporu o eurodotace mezi Českem a Evropskou komisí.

"Myslím si, že by audit jako centralizovaná jednotka neměl být pod ministerstvem financí, vždyť auditní orgán do současné doby toho příliš neobjevil. Mnohem lepší by bylo, kdyby spadal buď přímo pod premiéra, nebo pod NKÚ," uvedla v jedné z odpovědí v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Pokud se situace nezlepší, hrozí České republice úplné přerušení toku peněz z Evropské unie.

"Evropská komise nebude proplácet do června. Pak když budeme dodržovat stanovená pravidla kontroly a čerpání dotací a třeba uvedeme v platnost požadované zákony, by se toky měly obnovit," nastiňuje situaci nejbližších měsíců senátorka.

Alena Dernerová zvolená za hnutí Severočeši.cz do Senátu se vloni v létě odhodlala na české poměry k neobvyklému kroku. Napsala do Bruselu, že by měl v České republice podniknout kontrolní razii na projekty, jež byly zahájeny po roce 2007 a zaplaceny z evropských miliard.

V dopise eurokomisaři Johannesi Hahnovi, který je odpovědný za regionální politiku, napsala, že české úřady neumějí zajistit, aby se evropské dotace ve výši 750 miliard využily efektivně.

Brusel platby pozastavil

Od té doby se dostaly na veřejnost další informace o tom, jak velké má Česko s čerpáním peněz z Bruselu problémy.

Minulý čtvrtek premiér Petr Nečas oficiálně potvrdil, že Brusel pozastavil Česku platby z EU a zároveň připustil, že v ohrožení je zhruba jedna třetina všech operačních programů v rámci celé EU.

Vážnost situace podtrhuje pražská návštěva eurokomisaře Johannese Hahna, na kterého se už před více než půlrokem senátorka Dernerová obrátila. Politik odpovědný za dotace dorazí do Prahy už zítra, aby domluvil další postup.

Všechny odpovědi Aleny Dernerové si můžete přečíst pod článkem 

 

Právě se děje

Další zprávy