Senátorka vyzvala Brusel, ať udělá razii v Česku

Petr Holub
2. 8. 2011 11:40
Alena Dernerová volá po kontrole všech evropských projektů zahájených po roce 2007

Praha - Senátorka Alena Dernerová zvolená za hnutí Severočeši.cz napsala do Bruselu, že by měl v České republice podniknout kontrolní razii na projekty, jež byly zahájeny po roce 2007 a zaplaceny z evropských miliard.

V dopise eurokomisaři Johanesi Hahnovi, který je odpovědný za regionální politiku, píše, že české úřady neumějí zajistit, aby se evropské dotace ve výši 750 miliard využily efektivně.

Pokud eurokomisař Hahn potvrdí svou nespokojenost, hrozí České republice významný výpadek evropských dotací. Už dnes neproplácí Evropská komise projekty v šesti ze čtrnácti operačních programů.

Dopis kromě Dernerové podepsal také další senátor Severočechů Jaroslav Doubrava  a místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

Od ledna 2007 do června 2011 Brusel proplatil projekty v hodnotě 104 miliardy korun. Na získání zbývajících 650 miliard zbývá pražské vládě čas do prosince 2015.

Vysoký vliv politiků

Senátorka Dernerová se odvolává na zkušenosti s případem nemocničního holdingu Krajská zdravotní, který nakoupil za 420 milionů předražené přístroje.

Do Bruselu hlásí, že během dvou let, kdy se v případu angažuje, nezaznamenala ještě ze strany zdejších úřadů snahu případ vyřešit a získat zbytečně utracené peníze zpátky.

Regionální i pražští politici a úředníci se naopak snaží případnou korupci krýt a celý problém zametají pod koberec.

Aféra Krajské zdravotní není podle Dernerové výjimkou.

„Nejen v tomto případě, ale i z četných upozornění občanů mého volebního okrsku cítíme vysoký vliv politiků na schvalovací postupy při výběru projektů. Občané nejen našeho kraje vnímají systém evropských dotací jako nedůvěryhodný a podporující korupční prostředí."

Ve vzájemné shodě

Právě na příkladu Krajské zdravotní Dernerová vysvětluje, jak v Česku kontrola evropských dotací selhává. 

Jiří Šulc.
Jiří Šulc. | Foto: ODS

Krajské zdravotní přidělil evropské peníze řídící výbor Regionálního operačního programu Severozápad. V jeho čele stojí významní krajští polici, například ústecký exhejtman Jiří Šulc (ODS) a současný radní Petr Benda (ČSSD), který byl do června zároveň šéfem Krajské zdravotní.

Senátorka Dernerová si na nedostatečnou kontrolu peněz rozdělovaných na Severozápadě stěžovala u tří nejvyšších úředníků, kteří mají v Česku na starosti evropské dotace.

Na stížnosti nereagovali ani náměstci ministra financí Jan Gregor a Václav Štraser, ani jejich kolega z resortu místního rozvoje Daniel Braun.

Petr Benda.
Petr Benda. | Foto: Ludvík Hradilek

„Z absence jakéhokoliv uspokojivého vysvětlení ze strany uvedených činitelů lze mít za to, že postupují ve vzájemné shodě společně s regionálním řídícím výborem a problém neřeší," stojí v dopise obou senátorů a místopředsedy Věcí veřejných.

Dali jsme trestní oznámení

Ministerstvo financí v reakci na dopis uvedlo, že "na základě podnětu senátorky Denernerové a vyhodnocení situace zajistil Auditní orgán Ministerstva financí vykonání dvou auditů u ROP Severozápad, jejichž výsledkem bylo podání trestního oznámení".

"Auditní orgán je v  kontaktu s Kontrolním výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, jemuž pravidelně podává zprávy v dané záležitosti. Další zpráva mu má být podána do konce srpna," uvedlo ministerstvo.

Pokud se jedná o přehodnocení všech smluv na všech projektech, ministerstvo ještě nerozhodlo, v jaké míře se to stane. "Stále ještě existuje varianta, že bude přehodnoceno 100 procent, avšak s ohledem na termín stanovený Evropskou komisí a disponibilní lidské zdroje se zvažuje i varianta 25procentního vzorku," uvedl úřad.

Přehodnotit všechny smlouvy

Dernerová, Doubrava a Jarolím se zároveň odvolávají na dopis, který koncem června z Bruselu poslal Ministerstvu pro místní rozvoj šéf Generálního ředitelství pro regionální politiku Dirk Ahner.

Generální ředitel reagoval právě na případ Krajské zdravotní a upozornil, že 400 milionů určených pro Krajskou zdravotní zřejmě nebude proplaceno.

Zároveň pozastavil proplacení dalších projektů z operačního programu Severozápad v hodnotě pět a půl miliardy, které už byly do Bruselu odeslány. Tento zásah zdůvodnil selháním kontroly.

„České orgány by proto měly přehodnotit všechny smlouvy na všech projektech, které byly předloženy k proplacení," požádal  Ahner a dodal: „K provedení nápravných opatření a k prezentaci svých nálezů jsou české orgány vyzvány do 2 měsíců od obdržení tohoto dopisu." Ministerstvo pro místní rozvoj tedy musí odpovědět do 22. srpna.

Zdejší úředníci v čele s Gregorem, Štraserem a Braunem se zatím omezili na vymýšlení metodiky, podle níž by se měly projekty kontrolovat. Náměstek Braun zároveň ředitele Ahnera požádal, ať netrvá na kontrole všech projektů, ale ať se spokojí s auditem pouhé čtvrtiny z nich.

Senátorka Dernerová je podezírá, že tak chtějí před kontrolou uchránit nejméně transparentní projekty, zvláště opravy silnic druhé a třetí třídy, na které Ústecký kraj čerpal miliardové částky.

Nejde jen o Ústí

Na závěr se oba senátoři a místopředseda Jarolím eurokomisaře ptají, jestli bude skutečně požadovat audit všech ukončených projektů z operačního programu Severozápad.

Zároveň se dotazují, jak bude Evropská komise kontrolovat selhání v dalších sedmi operačních programech, které nakupují do nemocnic předraženou zdravotní techniku. Vedle regionálních programů je podle nich podezřelý také tzv. Integrovaný operační program, který řídí společně Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo zdravotnictví.

Nakonec žádají eurokomisaře o názor, jak je spokojen s prací úředníků českého ministerstva financí, kteří jsou v první řadě odpovědní za fungování celého kontrolního systému. 

 

Právě se děje

Další zprávy