Koalice stvrzena: ODS, TOP 09 a VV podepsaly smlouvu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 7. 2010 18:20
Během dne schválily podpis výkonné rady ODS a TOP 09, úspěšně se proklikali i "véčkaři"
Zrodila se trojkoalice - slavnostní podpis
Zrodila se trojkoalice - slavnostní podpis | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas a jeho budoucí vicepreméři Karel Schwarzenberg a Radek John se podepsali v Hrzánském paláci pod koaliční smlouvu, kterou uzavřeli minulý týden a během víkendu a dneška schválily všechny tři zúčastněné strany - tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

"Věřím, že to bude většina 118 hlasů," prohlásil po podpisu premiér Nečas, který doufá, že teď ministři ve vládě odloží "stranická trička".

"Budeme na to doplácet," vidí takto osud trojkoalice Karel Schwarzenberg. "Bude to strmá cesta a samozřejmě bude spousta protestů a osočování. Věřím, že nikdo nevyužije situace, aby zaútočil na druhého"

"Nebudeme ti, kteří budou oblíbení," uzavřel Radek John.

"Véčkaři" klikali nadvakrát

Zatímco u ODS a TOP 09 posvětily koaliční smlouvu výkonné rady, příznivci Věcí veřejných o ní hlasovali na internetu. Museli začínat dokonce dvakrát, protože páteční hlasování musely VV zastavit kvůli technickým potížím. Nakonec ale hlasovalo jen asi 4 tisíce "véčkařů" z bezmála 17 tisíc, kteří k tomu měli oprávnění.

Předseda VV byl přesto velmi spokojen: "Jsme nadšeni, že se tolik lidí angažovalo."

Strany teď přesvědčují voliče, že budou prosazovat nikoliv svůj stranický, ale koaliční program. Sliboval to kolem poledne za TOP 09 Miroslav Kalousek a vpodvečer k tomu všechny strany vyzval i premiér Nečas.

10. česká vláda před startem

Smlouva je, narozdíl např. od koaliční smlouvy nové slovenské vlády, nebývale podrobná. "Na druhou stranu to vyloučí některá nepříjemná překvapení během následujících čtyř let," prohlásil už během dneška místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vládu premiéra Nečase, desátou v historii samostatné České republiky, jmenuje prezident Václav Klaus v úterý v deset hodin na Pražském hradě.

Nečasova vláda se pak přesune do Strakovy akademie na krátké zasedání a hned nato začne uvádění ministrů do jejich nových úřadů. Prvním bude ministr spravedlnosti a předseda legislativní rady vlády Jiří Pospíšil, toho uvede přímo premiér.

Pak začnou další ministry uvádět do úřadů jejich předchůdci, ministři Fischerovy vlády. Výjimkou je jen ministerstvo vnitra. Radka Johna, předsedu Věcí veřejných neuvede ministr Martin Pecina, ale jeho první náměstek Jiří Komorous. Přitom právě v případě Komorouse už Radek John prohlásil, že si ho jako náměstka nenechá.

 

 

Právě se děje

Další zprávy