Koalice si prosadila výhodu ve výborech sněmovny

Martina Macková a Kateřina Eliášová
13. 6. 2008 12:50
Schvalování provázela třídení obstrukce
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Koalice dnes vyhrála klíčové hlasování o posílení svého vlivu ve sněmovních výborech. Schvalování této změny na několik dní zcela ochromilo sněmovnu.

Opozice vnímá krok koalice jako útok na výsledky voleb, proto se rozhodla pro obstrukci. Koalice se rozhodla zvýšit počet poslanců v jednotlivých výborech z 18 na 19, respektive z 22 na 23.

Zdůvodila to tím, že má dnes ve sněmovně většinu, což se musí odrazit právě v zastoupení ve výborech. Ke stovce koaliční poslanců totiž přibyli přeběhlící z ČSSD Melčák s Pohankou.

Čtěte více:
Hašek: Nám nejde o koryta. My jen bubnujeme na poplach
ODS: O funkce nešlo. Budeme to dělat zadarmo

Koalice chce zvýšit počet členů ve výborech, aby mohl snadněji rozhodovat o vládních předlohách. Sudý počet členů začal nedávno blokovat například práci rozpočtového výboru, kde měla, stejně jako jinde, opozice stejný počet členů jako koalice.

Koalice se netají tím, že novými členy výborů se stanou její poslanci a opozici tak v rozhodování - pokud bude stoprocentní účast, může přečíslit.

Opozice se obává, že nepůjde jen zvýšení počtů.

Podle ní bude chtít koalice "odstranit" některé opoziční předsedy těchto výborů. Spekuluje se o výměně předsedy rozpočtového výboru (v čele Bohuslav Sobotka z ČSSD) a zdravotního (v čele David Rath z ČSSD).

"Nepočítáme s žádnou revolucí, rozhodnutí bude spíš na samotných výborech," uklidnil opozici šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

O tom, jací poslanci posílí které výbory, se bude jednat pravděpodobně až na podzim na řádné schůzi.

 

Právě se děje

Další zprávy