ODS: O funkce nešlo. Budeme to dělat zadarmo

Kateřina Eliášová
12. 6. 2008 21:07
Šéf poslanců Petr Tluchoř o sněmovní blokádě
Petr Tluchoř: O funkce nejde. Budeme to dělat zadarmo.
Petr Tluchoř: O funkce nejde. Budeme to dělat zadarmo. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Celé hodiny přestávek, proslovy bez výsledku. Tak vypadal poslední den a půl práce zákonodárců ve sněmovně.

Opozice zablokovala jednání na protest proti návrhu koaličních poslanců, aby se v jejich prospěch změnilo obsazení sněmovních výborů. 

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř odpovídal Aktuálně.cz, proč koalice návrh nestáhla ani tehdy, když přivodil největší parlamentní obstrukci od dob Sládkových republikánů a znemožnil jednání o jiných důležitých zákonech.

A.cz: Kvůli vašemu návrhu na změnu obsazení sněmovních výborů nebyla sněmovna tři dny schopná jednat o zákonech. Bavili jste se de facto o vašich funkcích...

O funkce nešlo...

Foto: Aktuálně.cz
Blog Bohuslava Sobotky:
Příčina a následek

A.cz: Proč nejednáte raději o zákonech, které jsou pro mnoho voličů velmi důležité?

Je to naprosto logický a standardní krok, který nijak nic neohrožuje. Členství ve výborech není nijak honorováno, je to jen víc práce pro několik poslanců. Od začátku existence této země vždy měla většinová koalice většinu ve výborech a my se snažíme jen změnit celkový počet členů, v tom návrhu není ani slovíčko o přerozdělení, to bude probíhat přesně podle jednacího řádu.

Čtěte pohled ČSSD:
Hašek: Nám nejde o koryta. My jen bubnujeme na poplach

A.cz: Proč jste od standardního a logického kroku neustoupili, když jste viděli, že blokuje jednání o jiných zákonech, na které veřejnost čeká?

Opozice nás vydírala tím, že budou obstrukce. Vždycky je možné vydírání ustupovat, ale já to nepovažuji za správné. Kdybychom měli ustupovat každému vydírání, tak bychom neudělali nic. Jestli z celé záležitosti někdo udělal tyátr, tak to byla opozice. S čím přijdou příště? Příště přijdou s tím, že musíme každému opozičnímu poslanci zajistit dva chlebíčky nebo ještě někoho zvolit do nějaké funkce, abychom mohli projednávat standardní body programu. Ne. Jedna věc je jednání a druhá vydírání.

A.cz: A nedá se to číst tak, že zařazení návrhu na změny ve výborech bylo jen testováním toho, jestli má koalice ve sněmovně většinu?

Zájem členů klubu ODS provést tyto změny ve výborech je asi rok starý. Teď jsme se na tom jen v koalici dohodli.

A.cz: Je to přednější než jednání o zákonech, na které veřejnost čeká?

Já odmítám myšlenku, že neděláme nic. Obstrukce na této schůzi dělá ČSSD a KSČM. Uznávám ovšem, že je to legitimní nástroj. Stejně demokratická je obrana proti tomu. Teď jsme to oddělili, všechny zákony zařazujeme napevno na mimořádnou schůzi. Nebude možné je vyřadit, bude se o nich jednat. Byla to jediná cesta, jak se schválení těch zákonů domoct.

 

Právě se děje

Další zprávy