Koalice se neshodla na plombách, sejde se za týden

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
25. 5. 2011 23:25
ODS: Chceme dohodu příští týden, jinak to nemá smysl
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční jednání o zdravotní reformě skončilo ve středu pozdě večer bez dohody. Vyjednavači trojkoalice v něm budou pokračovat příští týden.

"Shodli jsme se na dvanácti bodech, u dalších tří šlo o technické detaily, ale u dvou bodů k dohodě nedošlo," konstatoval poté ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Důvodem byly amalgámové plomby: Zatímco ministr Heger chce, aby si je lidé platili sami, Věci veřejné to odmítly.

Mluvil hlavně Bárta

"Odmítáme předskokanské zavádění nadstandardu ve stomatologii v podobě plomb bez toho, aniž bychom věděli, že například na chirurgických robotech se nedá ušetřit mnohem víc," tlumočil stanovisko VV jejich vyjednavač Vít Bárta.

Právě on podle informací Aktuálně.cz mluvil při jednání nejvíc.

"Mluvil za ně jen Bárta," prohlásil jeden z účastníků jednání.

"My - myslím ODS a TOP 09 - jsme se shodli za půl hodiny. Zbylých pět a půl jsme se zabývali požadavky Věcí veřejných," doplnil obrázek jednání další z vyjednavačů.

Ani jeden si netroufal odhadnout, zda právě začátek zdravotní reformy není tou věcí, na které může vláda Petra Nečase (ODS) padnout.

VV: Chceme další šetření

Kromě plného hrazení plomb, které VV odmítají, požadují jejich vyjednavači i analýzu toho, co platí za pacienta pojišťovna a co si musí platit sám.

"Jsem jen externista na K9, tak si to netroufám komentovat svými pocity. Ale faktem je, že to, co se po nás chce, abychom udělali, máme v podstatě hotové, a nemůže to tedy přinést nic nového," komentoval to ministr zdravotnictví.

VV chtějí také analýzu dalšího šetření ve zdravotnictví. Navrhují například zavádění jen takových nových léků, které jsou na trhu alespoň ve třech dalších evropských zemích.

Dohodu příští týden, nebo...

"Dohoda zatím není," komentoval středeční vyjednávání předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "My jako ODS ji chceme příští týden, nevidíme důvod pro další protahování. Argumenty, které dohodě brání, mi nepřipadají podstatné."

"Posunuli jsme se dopředu," pochvaluje si přesto předsedkyně poslanců VV Karolína Peake.

Koalice se ve středu nicméně shodla, že napříště by se neměl platit poplatek za položku na receptu, léky do 50 korun by si měl pacient platit sám, každý rok by měl dostávat výpis z pojišťovny, jaké zákroky za něj zaplatila, a zákon by také jasně určil, že za přístup pacienta ke zdravotní péči odpovídá jeho pojišťovna.

 

Právě se děje

Další zprávy