Koalice chce zrušit zákon o neziskových nemocnicích

ČTK ČTK
15. 2. 2011 14:33
"Jde o snahu připravit půdu pro privatizaci, tedy rozkradení nemocnic," tvrdí opozice
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V Česku zřejmě nevznikne žádná nezisková nemocnice.

Skupina koaličních poslanců včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) navrhla, aby byl zcela zrušen příslušný zákon.

Norma je podle předkladatelů nekoncepční, rozporná a nefunkční; její část navíc zrušil zhruba před čtyřmi lety Ústavní soud. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath krok koalice zkritizoval.

"Jde o snahu připravit půdu pro privatizaci, tedy rozkradení nemocnic. Bude zajímavé sledovat, kdo jsou iniciátoři přípravy této zlodějiny," sdělil v krátké textové zprávě středočeský hejtman Rath.

Středočeský kraj v čele s Rathem se už delší dobu snaží převést své nemocnice na neziskové, ministerstvo zdravotnictví dokonce čelí žalobě.

Ministerstvo je podle Ratha v rozporu se zákonem nečinné a žaloba leží u soudu měsíce bez efektu. Pokud bude zákon zrušen, podle předkladatelů návrhu bude řízení o převedení nemocnic na neziskové zastaveno.

Zákon prosadily v minulosti ČSSD a KSČM. Ústavní soud zrušil v září 2006 na podnět senátorů ODS ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové. Možnost zřízení neziskových nemocnic však zůstala zachována.

Předkladatelé návrhu na zrušení celého zákona poukazují na to, že dosud v Česku žádná nezisková nemocnice nevznikla.

Neziskové nemocnice by měly například právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů. Podle některých politiků by byla tato zařízení zvýhodněna proti jiným.

Předkladatelé návrhu na zrušení zákona Marek Šnajdr, Petr Tluchoř (oba ODS), Heger, Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), Jiří Štětina a Kristýny Kočí (oba VV) argumentují i údajnými nejasnostmi v zákoně, jmenují například okolnosti ustavení dozorčí rady a zániku neziskové nemocnice.

Předloha už leží ve sněmovně, nyní zamíří k projednání vládě. Rozhodnou o ní pak zákonodárci.

 

Právě se děje

Další zprávy