Koalice balancuje na hraně. Shoda je přesto možná

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 4. 2012 19:32
Projděte si srovnání požadavků všech tří koaličních stran
Vedení VV.
Vedení VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Napjatá atmosféra ve vládní koalici se ve čtvrtek lehce zklidnila. Napomohla tomu dvoustranná jednání lídrů ODS - TOP 09 a ODS-VV.

Přesto před klíčovým úterkem, kdy se má definitivně shodnout, zda pokračovat, nebo vyvolat předčasné volby, není jasné, jak se Věci veřejné zachovají. 

Nyní to vypadá, že požadavky zbylých dvou koaličních partnerů - tedy ODS a TOP 09 - jsou pro VV velmi vstřícné, a jejich ministři proto podávat demise nemusejí.

"Konečně jsme se po čtvrt roce sešli. Bohužel až na takto silný impuls," narážel předseda VV Radek John na hrozbu demisí ministrů za jeho stranu.

V tuto chvíli je jasné, že k "zacelování otevřených ran v koalici" (kauza Lesy ČR, krize na státním zastupitelství nebo problémy s vydáváním sociálních dávek), jak chtěly VV, nedojde.

Stěžejní budou škrty

"V úterý bude jednání pokračovat nejdříve debatou o rozpočtu a následně revizí programového prohlášení vlády," napsala v krátkém prohlášení po jednání s ODS vicepremiérka Karolína Peake.

Fakticky se tak - ale jen pro následující úterý - naplní požadavek TOP 09 jednat jen o rozpočtových opatřeních. "Pro nás není možná jiná než rozpočtová agenda," prohlásil její první místopředseda Miroslav Kalousek.

Také ODS ústy Petra Nečase mluví o dohodě na škrtech a daních jako o podmínce dalšího pokračování koalice.

Porada ekonomických ministrů už dojednala podstatnou část opatření, jak udržet schodky rozpočtů na uzdě. Shodla se na zavedení DPH (21 a 15 %), na nižší valorizaci důchodů (ve výši jen třetiny inflace) nebo na zachování výdajových paušálů pro živnostníky v té výši, jaká platí nyní (nově si jen budou muset živnostníci vybrat, zda využijí paušál, nebo bonusy a slevy).

Shoda panuje i v tom, že se zavede uhlíková daň s úlevami pro plyn, a naopak nebude daň z rezerv pojišťoven.

A co zbývá?

Požadavky VV a plnění

  • Dosáhnout jednání K9: ANO (vynutily si ho hrozbou demise)
  • Jednat o kauzách Lesy ČR atd.: teď NE (ale dohodne se konkrétní termín jednání)
  • Rekonstrukce vlády: NE (s větší teď premiér nepočítá)
  • Slučovat ministerstva a úřady: ANO (agendu dostane K. Peake)
  • Inventura koaliční smlouvy: NE (premiér slíbil úpravu programu, nikoliv ale podstatnou)

Politicky zbývá dojednat, jak vysoká bude daň z příjmu lidí, kteří mají více než zhruba 100 tisíc korun měsíčně, jak se budou danit pracující důchodci a zda se zavede daňová amnestie.

Ekonomičtí ministři se už shodli, že sazba daně z příjmu zůstane na úrovni 20 procent hrubé mzdy, lidé s vyššími příjmy ale budou dočasně platit ještě daň z částky, kterou pobírají nad oněch 100 tisíc: 6, 7 nebo 8 procent. Tuto výši musí koalice teprve dojednat.

Věci veřejné ale od svých dalších požadavků také zcela neustoupily. "Čekají nás hodiny a hodiny jednání a při těch se jistě další věci vynoří," vysvětluje představu VV předseda John.

Co dostanou Věci veřejné?

John zdůrazňuje, že véčkaři dostali od ODS příslib, že další kauzy - Lesy ČR (VV žádaly výměnu vedení), krize na státním zastupitelství (dlouhodobě měla jeho strana zájem o křeslo ministra spravedlnosti) a problémy s vyplácením sociálních dávek (tady se VV shodují s ODS) - dostanou konkrétní termíny, dokdy je koaliční špičky projednají.

Revize koaliční smlouvy (další požadavek véčkařů) se sice nechystá, premiér ale přislíbil revidovat část programu vlády, který tak jako tak už tato koalice nestihne.

"K 1. lednu 2014 jistě nestihneme zavést odložené školné," uvedl jeden z příkladů premiér. Konkrétní věci teprve začnou připravovat experti Úřadu vlády.

A požadavek slučování centrálních úřadů včetně ministerstev se naplní tím, že to dostane na starost vicepremiérka za VV Karolína Peake.

"Působí to na mě velmi optimisticky," komentoval tento příslib předseda véčkařů.

Dohoda je možná

Naopak požadavek rekonstruovat vládu premiér odmítá. "O tom jsme se dnes nebavili," připustil John po jednání.

Celkově se tak mohou koaliční strany v úterý tvářit, že jejich požadavky jsou plněny a ony neztrácejí tvář: pro TOP 09 bude stěžejní, že koalice jedná o rozpočtových opatřeních, a pro Věci veřejné zase to, že bude dohodnuto další jednání.

I tak nad stávající koalicí visí hrozba předčasných voleb, pro VV zcela jistě politicky smrtelných. Dá se tedy předpokládat, že se pokusí se svými partnery přece jen dohodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy