Kníže k Besserovi: Korupci se tu v podnikání nevyhnete

Tereza Šídlová
2. 12. 2011 13:11
Vicepremiér říká, že Besser musí dát své majetkové přiznání "do pořádku"
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg | Foto: Reuters

Praha - Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg bude po ministru kultury Jiřím Besserovi chtít vysvětlit jeho angažmá ve firmě, která investovala miliony do luxusního bytu v golfovém resortu na Floridě.

Místopředseda vlády zároveň ale zlehčil fakt, že Besser ve firmě Comoros podnikal s Pavlem Hráchem, podnikatelem, jehož soud před čtyřmi týdny pravomocně odsoudil za to, že uplácel vlivnou manažerku státní konsolidační agentury Radku Kafkovou.

"Když člověk v naší zemi podniká, tak se tomu těžko vyhne," komentoval pro Aktuálně.cz Schwarzenberg fakt, že "jeho" ministr podniká s usvědčeným úplatkářem.

"Musím se na to podrobně podívat, to je první informace, kterou od vás teď mám. Musím zjistit ostatek," uvedl dále ministr zahraničí.

U Nečase na koberečku

Další otázky odmítl s tím, že k případu nemá zatím podrobné informace. "Ministr Besser to musí samozřejmě objasnit, to na každý pád," dodal Schwarzenberg.

Po jednání vlády se k Besserově kauze vyjádřil i premiér Petr Nečas. Řekl, že se s Besserem nejdřív potká osobně.

Za problematické považuje porušení zákona, kterého se ministr kultury zřejmě dopustil tím, že svůj podíl ve firmě nenahlásil v majetkovém přiznání ministerském, ani v době, kdy byl starostou Berouna.

 

Právě se děje

Další zprávy